Brusnica sušena zaslađena sokom ananasa
Brusnica sušena zaslađena sokom ananasa
SASTOJCI: 58,5% brusnica, 40% sok od ananasa, 1% koncentrac soka ananasa, suncokretovo ulje.
Vaccinium macrocarpon
Brusnice su popularno bobićasto voće i mogu se konzumirati sirove, u obliku umaka, soka ili sušene kandirane.
Brusnica je zimzeleno patuljasto grmlje koje pripada porodici vrijesovki (Ericaceae) i može doseći rast do 2m širine i 25cm visine. Stabljike brusnice su žilave i puzave sa tamnozelenim ovalnim listovima. Bobice brusnice su okrugle, grimizne boje, približno su veličine ribiza i često kiselkastog okusa.
Brusnice se uzgajaju na kiselim tlima treseta ili na tlima koja su prozračna, pjeskovita ili polupjeskovita. Američka brusnica intenzivno se uzgaja u državi Massachusetts, New Jersey i Wisconsin te u blizini tihooceanske obale u državama Washington i Oregon. Berba brusnica započinje početkom rujna i nastavlja se do kraja listopada. Plantaže brusnica obično su poplavljene, a zrelo, plutajuće voće skuplja se s površine vode.
Američka brusnica (Vaccinium macrocarpon) komercijalno je najvažnija vrsta i svoju kultivaciju pronalazi u većem dijelu sjeveroistoka Sjedinjenih Država. Robusna je s okruglim, duguljastim ili kruškastim bobicama čije se boje razlikuju od ružičaste do vrlo tamnocrvene. Sjeverna ili močvarna brusnica (Vaccinium oxycoccos) kultivira se na močvarnom zemljištu na sjeveru Sjeverne Amerike i Azije te u sjevernoj i srednjoj Europi i od lokalnog je značaja.
Brusnice nude posebno bogatstvo vitamina, minerala i antioksidansa. Izrazito su bogate vitaminom C, E i K1, manganom te bakrom. Povijesno gledano, američki domoroci koristili su brusnice kao lijek za bolesti mjehura i bubrega, dok su ih rani doseljenici iz Engleske koristili za liječenje slabog apetita, želučanih tegoba i poremećaja krvi.
Brusnica se u kulinarstvu koristiti kao i ostalo bobičasto voće, a posebno je popularna za sok i pekmeze.
Iako se tijekom dehidracije mnoge hranjive tvari u svježim brusnicama gube, sušene brusnice sadrže antioksidativna svojstva, flavonoide i dijetalna vlakna. Budući da se sadržaj vode u velikoj mjeri uklanja u procesu dehidracije, sušene brusnice također su kaloričnije od svježih proizvoda, ali ugodnije za jelo zbog svog karakterističnog trpko-slatkog okusa.
Sušene brusnice brz su i lagan međuobrok i mogu se jesti odmah iz pakiranja. Koristite ih kao ukusan dodatak trail mixu, muffinima, slasticama, umacima i salsama. Sušene brusnice koristite u jutarnjim kašama ili kao dodatak salatama od piletine ili puretine.
Energija | 1485 kJ/ 355 kcal |
Masti | 0.75 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | <0.1 g |
Ugljikohidrati | 86.8 g |
- od kojih šećeri | 68 g |
Proteini | 0.3 g |
Sol | 0.03 g |
Vlakna | 4.6 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!