Papar voatsiperifery
Papar voatsiperifery
Piper borbonense
Riječ “Voa” znači voće/plod, a “tsiperifery” na malagaškom znači loza papra.
Kao i cubeb, crni i dugi papar, ovo je pravi papar, raste u prašumama, a lokalni mještani ga jednom godišnje beru ručno. Plodovi rastu samo na mladim izdancima.
Ovaj papar smatra se raritetom među začinima zbog izrazito malenih uroda.
OKUS
Okus mu je voćno-smolast i papren te se dugo zadržava u ustima. Miris mu je vrlo intenzivan, voćni.
UPOTREBLJAVAJU SE nedozreli i zreli plodovi.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Kao i crni papar, kada se samelje, voatsiperifery ubrzano gubi aromu i okus, zato je najbolje kupovati cijele bobice te ih mljeti u mlincu za papar ili izgnječiti u mužaru prema potrebi. U dobro zatvorenoj posudi zrna papra mogu stajati više od godinu dana.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Aroma ovog papra ne podnosi dobro toplinu, pa bi trebalo izbjegavati višesatno iskuhavanje, jer će na taj način izgubiti svoju finu aromu. Preporučamo da ga stavite u mlinac za papar i koristite prema potrebi na kraju kuhanja ili kada je jelo već na tanjuru.
Njegova blaga ljutina odlično se slaže s desertima na bazi čokolade.
DOBAR JE za tropska variva, riblja jela koja se pripremaju s kokosom te u kombinacijama s limunom za salate i grilanu ribu.
DOBRO SE KOMBINIRA s klinčićima, zvjezdastim anisom, yuzuom, čili papričicama, kokosovim mlijekom, češnjakom, đumbirom, limunskom travom, komoračem.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.