Badem natur
Extra supreme 18/20 - 20/22
Badem natur
Extra supreme 18/20 - 20/22
ALERGENI: orašasti plodovi.
Prunus dulcis
Badem ili bajam, mandula, mjendula, migdal, pitomi badem, slatki badem kako se još naziva, listopadno je drvo koje pripada porodici ruža (Rosaceae), može doseći i do 10 m visine, piramidalne je krošnje i može doživjeti do 150. godina.
Riječ badem, čiji je latinski naziv prunus, potječe od grčke riječi proumnon što označava stablo šljive. Dok naziv vrste dulcis znači sladak. Naša riječ badem je turcizma koji korijene vuče iz sanskrta - badama.
Prirodno raste na području južne Azije i srednjeg Istoka, a najveći proivođači su Sjedinjene Američke Države i Grčka.
Plod badema je sivozelena dlakava koštunica izgledom pomalo duguljasta. Tokom sazrijevanja obložen je debelom kožicom koja se otvara kada u jesen dozrije. Debela kožica otkriva glatku i rupičastu tvrdu ljusku unutar koje se nalazi gola, spljoštena smeđa ljuska.
Sjemnke koje se nalaze unutar tvrde rupičaste ljuske su jestive, a jedu se sirove i najčešće kao dio mnogih poslastica. Poznat je po svojim nutritivnim vrijednostima te je sjajan je izvor minerala (magnezij, kalcij, kalij ...), vitamina E, vlakana i aminokiselina.
Plod badema ima široku primjenu u prehrani. Od bademovih sjemenki može se napraviti bademovo mlijeko tako da se preko noći namoće u vodi. Slijedeći dan se odstrane kožice sa sjemenki te se dobro sve izmiksa sa vodom i zasladi prema želji.
Osim u prehrani badem se koristi i u kozmetičke svrhe. Masnoće koje se nalaze u bademu omogućavaju ekstrakciju ulja koje blagotvorno djeluju na kožu, kosu i lice.
Energija | 2433 kJ/ 581 kcal |
Masti | 50.6 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 3.9 g |
Ugljikohidrati | 19.9 g |
- od kojih šećeri | 5 g |
Proteini | 21.9 g |
Sol | 0.028 g |
Vlakna | 10.4 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!