Badem natur
Extra supreme 18/20 - 20/22
Badem natur
Extra supreme 18/20 - 20/22
ALERGENI: orašasti plodovi.
Prunus dulcis
Badem ili bajam, mandula, mjendula, migdal, pitomi badem, slatki badem kako se još naziva, listopadno je drvo koje pripada porodici ruža (Rosaceae), može doseći i do 10 m visine, piramidalne je krošnje i može doživjeti do 150. godina.
Riječ badem, čiji je latinski naziv prunus, potječe od grčke riječi proumnon što označava stablo šljive. Dok naziv vrste dulcis znači sladak. Naša riječ badem je turcizma koji korijene vuče iz sanskrta - badama.
Prirodno raste na području južne Azije i srednjeg Istoka, a najveći proivođači su Sjedinjene Američke Države i Grčka.
Plod badema je sivozelena dlakava koštunica izgledom pomalo duguljasta. Tokom sazrijevanja obložen je debelom kožicom koja se otvara kada u jesen dozrije. Debela kožica otkriva glatku i rupičastu tvrdu ljusku unutar koje se nalazi gola, spljoštena smeđa ljuska.
Sjemnke koje se nalaze unutar tvrde rupičaste ljuske su jestive, a jedu se sirove i najčešće kao dio mnogih poslastica. Poznat je po svojim nutritivnim vrijednostima te je sjajan je izvor minerala (magnezij, kalcij, kalij ...), vitamina E, vlakana i aminokiselina.
Plod badema ima široku primjenu u prehrani. Od bademovih sjemenki može se napraviti bademovo mlijeko tako da se preko noći namoće u vodi. Slijedeći dan se odstrane kožice sa sjemenki te se dobro sve izmiksa sa vodom i zasladi prema želji.
Osim u prehrani badem se koristi i u kozmetičke svrhe. Masnoće koje se nalaze u bademu omogućavaju ekstrakciju ulja koje blagotvorno djeluju na kožu, kosu i lice.
Energija | 2433 kJ/ 581 kcal |
Masti | 50.6 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 3.9 g |
Ugljikohidrati | 19.9 g |
- od kojih šećeri | 5 g |
Proteini | 21.9 g |
Sol | 0.028 g |
Vlakna | 10.4 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.