Badem mljeveni blanširani (bademovo brašno)
Badem mljeveni blanširani (bademovo brašno)
Prunus dulcis
Kad su mljeveni, bademi se mogu upotrijebiti na najrazličitije načine prilikom pripreme raznih jela i deserta za ukusnu orašastu strukturu i dobar izvor zdravih masti.
Mljeveni bademi rade se od cjelovitih, blanširanih badema koji su samljeveni u fini prah. Ova namirnica je slatka, orašasta i s niskim udjelom ugljikohidrata, te je keto prihvatljiva.
Prednosti mljevenih badema:
- svestrani slatki ili slani sastojak za pečenje
- prepuna zdravih minerala i vitamina
- nizak udio ugljikohidrata
- dobar izvor zdravih masti
Mljevene bademe koristite za pečenje kolača, keksića, muffina, kruha ili krekera.
Masti | 11.16 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.882 g |
Ugljikohidrati | 4.33 g |
- od kojih šećeri | 1.05 g |
Proteini | 40.95 g |
Sol | 0.84 g |
Vlakna | 2.6 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.