
Neka jesen i zima mirišu na pumpkin spice!
Tko kaže da pumpkin spice moramo dodavati isključivo u slastice koje među sastojcima imaju bundevu?
Kada bi listopad bio povrće, bio bi definitivno bundeva, odnosno buča. Ova predivna povrtnica upravo je sada na vrhuncu sezone. Polja i tržnice pretvorili su se u prostranstva najtoplijih nijansi - od svijetlo žute do tamno narančaste, pa već sam pogled na njih pruža osjećaj topline i posebne ugode.
Beremo ih ili kupujemo i kući donosimo kako bismo naše domove ukrasili i u njima stvorili jesenski ugođaj. Od njih pripremamo najmirisnije guste juhe, kolače prepune aroma ili ih jedemo pečene, uz puno začina poput cimeta, đumbira, dimljene paprike, timijana…
Klinci ih obožavaju iz sasvim drugih razloga – izdubljene bundeve u koje je smještena zapaljena svijeća ultimativni su simbol Noći vještica, ili Halloweena, koji se, gle čuda, obilježava upravo u listopadu, točnije, na njegov posljednji dan, 31.10. večer uoči blagdana Svih Svetih.
No, sezona bundeva nikako ne završava s krajem listopada. U njihovom prekrasnom okusu, teksturi i bojama možemo uživati cijele zime, a naročito će se dobro uklopiti u božićne slastice. Dodamo li im opojni i mirisni pumpkin spice – gotovu mješavinu začina koja sadrži cimet, đumbir, korijandar, muškatni oraščić i klinčić, osim fantastičnog okusa, cijelu ćemo kuću namirisati toplinom, mirnoćom i osjećajem doma.
No, tko kaže da pumpkin spice moramo dodavati isključivo u slastice koje među sastojcima imaju bundevu? Naprotiv, ova izvrsna mješavina savršeno će funkcionirati i kao začin za medenjake, pudinog od čokolade, vanilije, cimet rolice, a dodate li je u tijesto za kekse s maslacem, dobit ćete posve novu, toplu i spicy kreaciju koju ćete jedva čekati ponoviti.
Duga povijest pumpkin spicea
Iako će mnogi pomisliti kako je i ova mješavina začina dio američkog Halloween trenda kojega smo i mi objeručke prihvatili, to nije točno. Naime, pumpkin spice svoje korijene ima u davnoj prošlosti. Prva dokumentirana upotreba ove mješavine, otkrivena je u staroj Grčkoj, negdje oko 1.000 godina prije Krista.
Koristio se za kolače, juhe i pića. Dodavali su ga u napitak kojega su nazivali juhom od bundeve, a pripremali su ga od kuhane bundeve koju bi pretvorili u pire, dodavali bi joj mlijeko ili vodu, med i začine poput cimeta, đumbira, muškatnog oraščića i pimenta (allspice). Koristili su ga i u slanim jelima, poput zapečene tjestenine s umakom od buče.
Pumpkin spice danas
Danas se pumpkin spice koristi u najrazličitijim jelima i slasticama. Ova popularna aroma pojavljuje se u desertima, kruhu, grickalicama, a nerijetko po njemu miriše i kava. Koristi se i u kozmetičkoj industriji pa tako po njemu miriše šamponi, mlijeka za tijelo, mirisne svijeće, stickovi za usne, peelinzi i mnogi drugi proizvodi. Nakon što je osvojio obje Amerike i velik dio Europe, sve je popularniji i kod nas, a posebno je tražen upravo ujesen i zimi, kada i na naše jelovnike želimo unijeti dodatnu toplinu i utješne mirise koji će nas razveseliti i ugrijati. Neka i vaša jesen zamiriši po pumpkin spiceu!
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pumpkin Spice Latte - najfinija kava s okusom bundeve
Provedite prve dane jeseni uz najfiniji domaći pumpkin spice latte napitak koji pršti mirisima i aromama jeseni.

Pumpkin spice and everything nice!
Recept za kolač od bundeve.
Sugar and spice and everything nice poznata je američka uzrečica koju vam mi ove jeseni donosimo u poboljšanoj verziji koja uključuje – pumpkin spice!