Poštovani, zbog većeg obujma vaših narudžbi ispričavamo se na mogućem dužem čekanju. Vaša Harissa!

Đumbir prah

Šifra artikla: 5000187
1,42 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Đumbir prah

Šifra artikla: 5000187

Zingiber officinale

Sušeni đumbir mnogo se češće koristi u blisko istočnim i europskim jelima nego onaj svježi. Razlog leži u tome što se đumbir za vrijeme putovanja karavanskim rutama osušio i kao takav stizao na ova područja.

Đumbir su u svojoj kuhinji upotrebljavali Asirci i Babilonci, također su ga koristili Egipćani, Grci i Rimljani.

Za đumbirom je bila tolika pomama da se već do 9. st. đumbir upotrebljavao kao stolni začin. Oko 16. st. Španjolci i Portugalci počinju ga saditi na njihovim novoosvojenim tropskim teritorijima.

OKUS

Đumbir u prahu manje je aromatičan od svježeg no kad se zdrobi u mužaru ili smrvi u prah otpušta toplu paprenastu aromu s blagim limunskim notama.

Okus je ljutkast, pikantan i prodoran.

UPOTREBLJAVA SE sušeni korijen.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Suhi đumbir može se kupiti cijeli u komadima, ploškama ili prahu.

Prilikom kupovine kvaliteta je važna. Oni najbolje kvalitete imaju pikantan i limunast okus, dok su oni lošije kvalitete oštro ljuti, s vlaknastom strukturom.

Suhi korijen teško se melje u prah, može se ribati pomoću ribeža, međutim lakše je ako se kupuje već mljeven.

U zatvorenoj će posudi đumbir zadržati svojstva preko dvije godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Cijeli komadi sušenog đumbira često se upotrebljavaju pri kiseljenju. 

Suhi đumbir nema isti okus kao svježi.

U Aziji suhi se đumbir koristi u mnogim pikantnim začinskim mješavinama. Na zapadu bio je jedan od temeljnih začina za spravljanje drugih začinskim mješavina, a danas se koristi u quatre epices i začinima za kiseljenje.

Izvrstan je uz mrkvu, bundevu i batat. U Arapskim zemljama, u kombinaciji s drugim začinima upotrebljava se u taginama, couscousu i sporo kuhajućim mesnim jelima s voćem.

Popularan je kod spravljanja kolača i keksa, a u industriji se naveliko koristi u proizvodnji đumbirovog piva i popularnog ginger alea.

Voće i đumbir dobro se kombiniraju, pogotovo banane, kruške, ananas i naranđe.

BITAN JE za berbere, curry i masala mješavine, five-spice prah, začine za kiseljenje, quatre epices, ras el hanout

 

VRSTE SUHOG ĐUMBIRA

Kvaliteta i okus đumbira razlikuju se ovisno o njegovom porijeklu.

U industriji, različite ocjene upućuju na to kako se đumbir pripremao prije sušenja. Oguljeni jamajkanski đumbir dugo se smatrao najkvalitetnijim zbog delikatne arome, blijede boje i praha fine teksture. Skup je i ima ga manje na zalihama.

Indija je glavni izvoznik sušenog đumbira, a đumbir najbolje kvalitete naziva se Cochin, koji je svijetlo smeđi, djelomično oguljen te ima pikantno limunast okus i miris.

Kineski sušeni đumbir više je limunast, a manje pikantan od Cochina.

Afričke vrste, prvenstveno one iz Sierra Leonea i Nigerije često su neoguljeni, obično nagrizajuće papreni s notama kamfora.

Australski đumbir ima izrazite limunske note.
 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1401 kJ/ 335 kcal
Masti 4.2 g
- od kojih zasićene masne kiseline 2.6 g
Ugljikohidrati 72 g
- od kojih šećeri 3.4 g
Proteini 9 g
Sol 0.027 g
Vlakna 14 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
web_biseri-roza-i-bijela.jpg
Perle za torte Biseri Roza & Bijela
1,90 €
web_biseri-plava-i-bijela.jpg
Perle za torte Biseri Plava & Bijela
1,90 €
Product-image-kurkuma-sok.png
Kurkuma sok 237ml
8,95 €
web_omega-color.jpg
Perlice za torte Omega Color šarene
1,84 €
kitchen-set-prva-web.jpg
Kitchen Set 6 Epruveta
23,78 €
crvena_Product-image-800x600px.jpg
Torbica-Čaj Crvena
13,27 €
cimet-ceylon-BIO_Product-image-800x600px.jpg
Cimet ceylon mljeveni BIO
2,38 €
web_šareni-biseri.jpg
Perle za torte Biseri šareni
1,90 €
100kn_Product-image-800x600px.jpg
Poklon Bon 100kn
13,27 €
balsamicni-ocat_Product-image-800x600px.jpg
Balzamični Ocat U Prahu
2,52 €

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
pfeffer1_Blog-homepage-960x655px.jpg

Biftek u umaku od papra

Home Chef umak od četiri vrste papra će vas poštedjeti sati iskuhavanja goveđeg temeljca i vrhnja, a rezultat će biti fantastičan, vjerujte nam!

kesten_Blog-homepage-960x655px.jpg

Parfe torta od kestena

Torta koja se ne peče! Oduševit će sve goste, a posebno je draga djeci.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram