Đumbir prah

Šifra artikla: 5000187
1,42 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Đumbir prah

Šifra artikla: 5000187

Zingiber officinale

Sušeni đumbir mnogo se češće koristi u blisko istočnim i europskim jelima nego onaj svježi. Razlog leži u tome što se đumbir za vrijeme putovanja karavanskim rutama osušio i kao takav stizao na ova područja.

Đumbir su u svojoj kuhinji upotrebljavali Asirci i Babilonci, također su ga koristili Egipćani, Grci i Rimljani.

Za đumbirom je bila tolika pomama da se već do 9. st. đumbir upotrebljavao kao stolni začin. Oko 16. st. Španjolci i Portugalci počinju ga saditi na njihovim novoosvojenim tropskim teritorijima.

OKUS

Đumbir u prahu manje je aromatičan od svježeg no kad se zdrobi u mužaru ili smrvi u prah otpušta toplu paprenastu aromu s blagim limunskim notama.

Okus je ljutkast, pikantan i prodoran.

UPOTREBLJAVA SE sušeni korijen.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Suhi đumbir može se kupiti cijeli u komadima, ploškama ili prahu.

Prilikom kupovine kvaliteta je važna. Oni najbolje kvalitete imaju pikantan i limunast okus, dok su oni lošije kvalitete oštro ljuti, s vlaknastom strukturom.

Suhi korijen teško se melje u prah, može se ribati pomoću ribeža, međutim lakše je ako se kupuje već mljeven.

U zatvorenoj će posudi đumbir zadržati svojstva preko dvije godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Cijeli komadi sušenog đumbira često se upotrebljavaju pri kiseljenju. 

Suhi đumbir nema isti okus kao svježi.

U Aziji suhi se đumbir koristi u mnogim pikantnim začinskim mješavinama. Na zapadu bio je jedan od temeljnih začina za spravljanje drugih začinskim mješavina, a danas se koristi u quatre epices i začinima za kiseljenje.

Izvrstan je uz mrkvu, bundevu i batat. U Arapskim zemljama, u kombinaciji s drugim začinima upotrebljava se u taginama, couscousu i sporo kuhajućim mesnim jelima s voćem.

Popularan je kod spravljanja kolača i keksa, a u industriji se naveliko koristi u proizvodnji đumbirovog piva i popularnog ginger alea.

Voće i đumbir dobro se kombiniraju, pogotovo banane, kruške, ananas i naranđe.

BITAN JE za berbere, curry i masala mješavine, five-spice prah, začine za kiseljenje, quatre epices, ras el hanout

 

VRSTE SUHOG ĐUMBIRA

Kvaliteta i okus đumbira razlikuju se ovisno o njegovom porijeklu.

U industriji, različite ocjene upućuju na to kako se đumbir pripremao prije sušenja. Oguljeni jamajkanski đumbir dugo se smatrao najkvalitetnijim zbog delikatne arome, blijede boje i praha fine teksture. Skup je i ima ga manje na zalihama.

Indija je glavni izvoznik sušenog đumbira, a đumbir najbolje kvalitete naziva se Cochin, koji je svijetlo smeđi, djelomično oguljen te ima pikantno limunast okus i miris.

Kineski sušeni đumbir više je limunast, a manje pikantan od Cochina.

Afričke vrste, prvenstveno one iz Sierra Leonea i Nigerije često su neoguljeni, obično nagrizajuće papreni s notama kamfora.

Australski đumbir ima izrazite limunske note.
 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1401 kJ/ 335 kcal
Masti 4.2 g
- od kojih zasićene masne kiseline 2.6 g
Ugljikohidrati 72 g
- od kojih šećeri 3.4 g
Proteini 9 g
Sol 0.027 g
Vlakna 14 g
Mapa okusa
Preporučamo
5001359 - Kava Oro Cream
Kava Oro Cream
5,11 €
5000467 - šećer Panela Bio
Šećer panela BIO
2,22 €
5000619 - Vanilija Pasta 60ml Nm
Vanilija pasta 60ml
37,17 €
5000780 - Korijander Sjeme Prah
Korijander prah
1,43 €
5000776 - Piskavica Prah
Piskavica prah
2,38 €
maslinovo-4(1).jpg
Maslinovo Ulje Bio - Istra 0,25l
13,13 €
5000074 - Kopriva
Kopriva
2,69 €
5000884 - Guar Guma Bio
BIO Guar guma - bezglutenski zgušnjivač
1,77 €
Pitmaster BBQ-6.webp
Pitmaster BBQ za mlinac
1,47 € 1,25 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-taljanska jela3.jpg

Špageti aglio, olio e peperoncino

Špageti s češnjakom, uljem i ljutom papričicom klasično su jelo talijanske tradicije – jednostavno, ukusno i ono najbitnije brzo gotovo. 

Blog-homepage-čakalaka.jpg

Chakalaka - Južnoafrički pikantni prilog od povrća

Osvježavajući pikantni prilog od rajčice i graha koji će izazvati vaše okusne pupoljke! 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu