Paprika dimljena mljevena ljuta
Pimenton de La Vera
Paprika dimljena mljevena ljuta
Pimenton de La Vera
Capsicum annuum
Boja 160-180 ASTA.
Paprika ili pimenton je jedna od najvažnijih sastojaka u španjolskoj kuhinji.
Govori se da je Christopher Columbus donio papriku sa svog drugog putovanja i poslužio je Ferdinandu i Isabelli u Extremaduri. Iako je paprika bila mrvicu preljuta i pikantna kralju i kraljici, redovnici iz samostana u Guadalupi slali su je drugim redovnicim i na taj način proširili papriku po cijeloj Španjolskoj.
Postoji nekoliko vrsta paprika - slatka, ljuta, dimljena ili kombinacija navedenih.
OKUS
Pimenton de La Vera ima prepoznatljivi dimljeni miris i okus koji dolazi od sušenja paprika na dimu hrastovog drveta.
UPOTREBLJAVA SE cijela sušena ili u prahu.
KUPOVINA I ČUVANJE
Čuvajte na zatvorenom i suhom mjestu.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Upotrebljavaju je u svemu, od chorizo kobasice do chilindron umaka (umak od rajčice popularan u Španjolskoj i latinskoj Americi), čak je i posipavaju po hobotnici i prženim jajima.
Mnogi kažu da je Pimenton de la Vera ključan element u pripremi jela španjolske kuhinje, pogotovo jer daje autentičan okus paellama.
U svjetskoj kuhinji koristi se za začinjavanje mesa s roštilja, govedine i janjećih gulaša te čak kebaba, a možete ju dodati uz krumpir ili s njome začiniti hummus namaz.
DOBRA uz jela od mesa i mesne prerađevine, umake, salate, povrće, juhe, krumpir, jaja, morsku hranu, češnjak, sir.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.