Za narudžbe do kraja 18.12. vjerojatna je isporuku prije Božića. Za narudžbe napravljene 19.12. i kasnije, ne možemo jamčiti da će biti isporučene do Božića.
Article-hero-image-mdenjaci.jpg
10.12.2025

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci

Recept: Lidija Žugčić (Lonac & Koohacha)

Vrijeme kuhanja: 20 min
Težina pripreme:
Količina: x6
Sastojci:
Priprema:
  1. 60 g maslaca i 150 g meda potrebno je otopiti.
  2.  U 700 g glatkog brašna dodajte jušnu žlicu sode bikarbone, žličicu začina za medenjake, 200 g šećera, 4 jaja i otopljen maslac i med. 
  3. Tijesto umijesite dok ne postane glatko, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u frižider na hlađenje barem 12 sati. 
  4. Tijesto razvaljajte na debljinu 5mm i modlicama izrežite medenjake. Na pekač obložen masnim papirom (papirom za pečenje) poslažite medenjake s time da radite razmak oko 1 cm između svakoga. 
  5. Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite 8 do 10 minuta.
  6. Kada se medenjaci ohlade, prelijte ih čokoladnom glazurom ili glazurom od limuna i ukrasite ih prema želji.
  7. Medenjake spremite u posudu s poklopcem kako bi sačuvali mekoću.

medenjaci_recept.jpg

Savjet za glazuru

Čokoladna glazura: 100 g čokolade, 3 žlice ulja, žlica meda, 50 g maslaca i žlica vode. Otopite sve sastojke na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ohladite glazuru prije ukrašavanja medenjaka.

Limun glazura: 200 g šećera u prahu i 5 žlica soka od limuna. Šećer i sok od limuna miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Sok od limuna dolijevajte postepeno u šećer. 

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-medenjaci recept.jpg

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci

Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

bozicna-torta.jpg

Božićna torta

Ova vas torta neće izmoriti, a izazvat će potpuno oduševljenje kada je iznesete na stol.

Harissa na Instagramu