
Krem juha od mrkve
- 4-5 većih mrkvi
- 1 crveni luk
- maslinovo ulje
- 1 čajna žličica đumbira u prahu
- sol po ukusu
- papar po ukusu
- nekoliko jušnih žlica slatkog vrhnja
- naribana korica jednog nešpricanog limuna
- voda ili povrtni/pileći temeljac
- čili pahuljice po želji (mrvljeni čili)
- Zagrijte maslinovo ulje u loncu u kojemu ćete kuhati juhu. Dodajte sitno nasjeckani luk, posolite i prodinstajte par minuta.
- Mrkve očistite i naribajte ili nasjeckajte na sitne kockice. Dodajte ih u lonac s lukom i prodinstajte.
- Zalijte vodom ili temeljcem i kuhajte poklopljeno petnaestak minuta.
- Kada je mrkva kuhana, izblendajte juhu u blenderu ili štapnim mikserom.
- Dodajte đumir, naribanu koricu limuna i kratko prokuhajte.
- Na kraju, dodajte slatko vrhnje i servirajte vruće. Možete posuti čili pahuljicama za ekstra kick!



Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.