kolac-od-jabuke_Article-hero-image-1920x800px.jpg
19.09.2022

Jesenski kolač od jabuka i meda

Comfort food

Vrijeme kuhanja: 1h 15min
Težina pripreme:
Količina: x10
Sastojci:
Priprema:
  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za tortu promjera 25cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. 
  2. Pripremite jabuke: ogulite ih, prepolovite i očistite. Zatim ih premjestite na kuhinjsku dasku te oštrim nožem svaku polovicu zarežite do pola, tako da napravite puno malih paralelnih rezova. Pazite da ne zarežete preduboko – jabuke moraju ostati cijele.
  3. Tako pripremljene jabuke poškropite limunovim sokom da ne potamne te ih zatim pospite šećerom
  4. Pripremite tijesto: Maslac narežite na kockice i miksajte ga sa šećerom dok ne postane kremasto. Dodajte med i još malo miksajte dok se sve ne poveže. Zatim dodajte vaniliju te jedan po jedan žumanjak te još malo miksajte. Dodajte sol i prašak za pecivo i još kratko promiješajte. Na koncu, malo po malo dodajte brašno i lagano promiješajte.
  5. U posebnoj posudi napravite čvrsti 'snijeg' od bjelanjaka. Kada se počnu formirati vrhovi, umiješajte ga postepeno u mješavinu od maslaca, šećera, brašna i žumanjaka. Ne miksajte dugo, važno je da se smjese povežu. 
  6. Smjesu za biskvit sada prebacite u pripremljeni kalup za tortu i ravnomjerno je rasporedite uz pomoć špatule. Zatim pripremljene polovice jabuka smjestite u krug po tijestu, a jednu polovicu stavite u sredinu. Jabuke nije potrebno utiskivati u smjesu. Poškropite kolač s mješavinom limunovog soka i šećera koja je ostala od jabuka.
  7. Kolač pecite 35 do 45 minuta, ovisno o pećnici, odnosno sve dok kolač ne poprimi tamno smeđu boju. Oko 40. minute pečenja, čačkalicom isprobajte je li kolač gotov – ako jest, čačkalica će iz njega izaći čista. 
  8. Kolač ostavite par minuta da se prohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa. Sada ga premažite glazurom koju ćete napraviti tako da ugrijete med i pomiješate ga s dobrim prstohvatom soli. 

 

Vikend, pa i tjedan koji su za nama, definitivno su nas uvjerili da je ljeto gotovo. Jesen je tu, u svoj svojoj kišnoj raskoši. Stigla je i na tržnice, gdje su breskve, lubenice i maline ustupile mjesto mirisnim kruškama, reskim jabukama i nikad slađem grožđu.

A za mnoge od nas, upravo je jabuka kraljica jeseni pa smo ovog vikenda otvorili sezonu kolača od jabuka. Ako vam se čini da je prerano za hard core recepte koji sadrže tipične jesenske arome poput cimeta, muškatnog oraščića, pimenta ili đumbira, onda je ovo prava stvar za vas. Samo se potrudite i pronađite male, reske i sočne jabuke. (Inspirirali smo se receptom s bloga Smitten Kitchen)

IMG_4532.jpg

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
kiseljenje_Blog-homepage-960x655px.jpg

Malo drugačija zimnica: brzo ukiseljeni luk ili šampinjoni

Do gotove zimnice za manje od 15 minuta!

jabuka-web_Blog-homepage-960x655px.jpg

Jesenski kolač od jabuka i meda

Sočan i brz, topi se u ustima!

Začinite Instagram