
Jesenski kolač od jabuka i meda
Comfort food
- Za tijesto:
- 1 šalica + 2 jušne žlice glatkog brašna
- 125 g maslaca sobne temperature
- 4 jušne žlice šećer cimeta
- 2 jušne žlice meda
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 3 veća jaja – posebno bjelanjci, posebno žumanjci
- prstohvat himalajske soli
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- Za nadjev:
- 5 manjih jabuka, oguljenih, prepolovljenih i očišćenih
- 2 jušne žlice svježe iscijeđenog limunovog soka
- 2 jušne žlice šećera
- Za glazuru:
- 2 pune jušne žlice meda
- dva prstohvata soli
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za tortu promjera 25cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
- Pripremite jabuke: ogulite ih, prepolovite i očistite. Zatim ih premjestite na kuhinjsku dasku te oštrim nožem svaku polovicu zarežite do pola, tako da napravite puno malih paralelnih rezova. Pazite da ne zarežete preduboko – jabuke moraju ostati cijele.
- Tako pripremljene jabuke poškropite limunovim sokom da ne potamne te ih zatim pospite šećerom
- Pripremite tijesto: Maslac narežite na kockice i miksajte ga sa šećerom dok ne postane kremasto. Dodajte med i još malo miksajte dok se sve ne poveže. Zatim dodajte vaniliju te jedan po jedan žumanjak te još malo miksajte. Dodajte sol i prašak za pecivo i još kratko promiješajte. Na koncu, malo po malo dodajte brašno i lagano promiješajte.
- U posebnoj posudi napravite čvrsti 'snijeg' od bjelanjaka. Kada se počnu formirati vrhovi, umiješajte ga postepeno u mješavinu od maslaca, šećera, brašna i žumanjaka. Ne miksajte dugo, važno je da se smjese povežu.
- Smjesu za biskvit sada prebacite u pripremljeni kalup za tortu i ravnomjerno je rasporedite uz pomoć špatule. Zatim pripremljene polovice jabuka smjestite u krug po tijestu, a jednu polovicu stavite u sredinu. Jabuke nije potrebno utiskivati u smjesu. Poškropite kolač s mješavinom limunovog soka i šećera koja je ostala od jabuka.
- Kolač pecite 35 do 45 minuta, ovisno o pećnici, odnosno sve dok kolač ne poprimi tamno smeđu boju. Oko 40. minute pečenja, čačkalicom isprobajte je li kolač gotov – ako jest, čačkalica će iz njega izaći čista.
- Kolač ostavite par minuta da se prohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa. Sada ga premažite glazurom koju ćete napraviti tako da ugrijete med i pomiješate ga s dobrim prstohvatom soli.
Vikend, pa i tjedan koji su za nama, definitivno su nas uvjerili da je ljeto gotovo. Jesen je tu, u svoj svojoj kišnoj raskoši. Stigla je i na tržnice, gdje su breskve, lubenice i maline ustupile mjesto mirisnim kruškama, reskim jabukama i nikad slađem grožđu.
A za mnoge od nas, upravo je jabuka kraljica jeseni pa smo ovog vikenda otvorili sezonu kolača od jabuka. Ako vam se čini da je prerano za hard core recepte koji sadrže tipične jesenske arome poput cimeta, muškatnog oraščića, pimenta ili đumbira, onda je ovo prava stvar za vas. Samo se potrudite i pronađite male, reske i sočne jabuke. (Inspirirali smo se receptom s bloga Smitten Kitchen)
Najnoviji recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci
Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Boeuf Bourgignon
Zahladilo je i tako nam pašu comfort food jela. Stoga danas donosimo recept za jedan klasik francuske kuhinje kojega je dodatno proslavila slavna TV kuharica Julia Child za koju se kaže da je čitavu Ameriku naučila kuhati. Veliki sočni komadi govedine, gusti mesni umak na bazi vina, veliki komadi povrća i aromatične gljive ugrijat će vas i pružiti upravo ono što trebate u hladnim zimskim danima.