15.02.2024
Domaća štrudla od jabuka
Vrijeme kuhanja:
Težina pripreme:
Količina:
Sastojci:
- Tijesto:
- 150 grama glatkog brašna
- prstohvat soli
- 3 jušne žlice suncokretovog ulja
- 80 ml vode
- sok pola limuna
- _______
- Nadjev od jabuka:
- 5 većih ili 6 manjih jabuka (odaberite sortu koju volite, odlične su Pink Lady ili Ajdared)
- sok 1 limuna
- 65 grama šećera mauritius demerara
- 1/2 čajne žličice cimeta
- 4 čajne žličice vanilin šećera
- 100 grama rastopljenog maslaca
- 3 jušne žlice krušnih mrvica
- grožđice po ukusu
- caster šećer za posipanje pečene štrudle
- ...
- Opcionalno:
- Okušajte se s našom mješavinom "Savijača od jabuka"
Priprema:
- Najprije zamijesite tijesto. Možete koristiti kuhinjski robot, a možete i sve raditi ručno. U posudi pomiješajte brašno i sol. Dodajte vodu, ulje i limunov sok i umijesite tijesto. Mijesite 10 minuta, ručno ili u robotu dok ne dobijete mekano, glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, smjestite na lagano pobrašnjenu površinu i prekrijte ga krpom. Ostavite da odmori oko pola sata.
- Za to vrijeme pripremite jabuke: ogulite ih, očistite i tanko narežite. Stavite ih u široku zdjelu, pokapajte sokom od limuna, dodajte šećer i cimet. Zatim dodajte grožđice.
- Pripremite krušne mrvice: u maloj tavici, na srednje jakoj vatri otopite 3 jušne žlice maslaca. Dodajte krušne mrvice, šećer i sol. Miješajte i lagano prepecite dok ne dobije zlatnu boju. Odložite sa strane da se malo prohlade.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite lim za pečenje masnim papirom.
- Otopite preostali maslac u maloj posudi.
- Razvaljajte tijesto najprije valjkom, pa ga premjestite na platneni stolnjak kojega ste prethodno lagano pobrašnili. Sada kreće razvlačenje tijesta. Nauljite lagano prste i pažljivo krenite razvlačiti tijesto. Možda će vam na mjestima popucati, ali nemojte se preplašiti, samo budite strpljivi.
- Kada ste tijesto dovoljno razvukli - a to znači da je postalo gotovo prozirno, krenite slagati štrudlu. Premažite tijesto polovinom otopljenog maslaca, zatim pospite krušnim mrvicama te dodajte jabuke. Lagano zatvorite krajeve tijesta i 'zarolajte' štrudlu. Uz pomoć stolnjaka, prebacite je u lim za pečenje.
- Premažite zarolanu štrudlu otopljenim maslacem i pecite oko 45 minuta, odnosno dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
- Izvadite štrudlu iz pećnice i ostavite da se ohladi 20ak minuta prije serviranja. Pospite šećerom u prahu, narežite na raskošne šnite i uživajte.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!
Harissa na Instagramu