štrudla od jabuka.webp
15.02.2024

Domaća štrudla od jabuka

Vrijeme kuhanja: oko 2 sata
Težina pripreme:
Količina: x4
Sastojci:
Priprema:
  1. Najprije zamijesite tijesto. Možete koristiti kuhinjski robot, a možete i sve raditi ručno. U posudi pomiješajte brašno i sol. Dodajte vodu, ulje i limunov sok i umijesite tijesto. Mijesite 10 minuta, ručno ili u robotu dok ne dobijete mekano, glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, smjestite na lagano pobrašnjenu površinu i prekrijte ga krpom. Ostavite da odmori oko pola sata.
  2. Za to vrijeme pripremite jabuke: ogulite ih, očistite i tanko narežite. Stavite ih u široku zdjelu, pokapajte sokom od limuna, dodajte šećer i cimet. Zatim dodajte grođžice.
  3. Pripremite krušne mrvice: u maloj tavici, na srednje jakoj vatri otopite 3 jušne žlice maslaca. Dodajte krušne mrvice, šećer i sol. Miješajte i lagano prepecite dok ne dobije zlatnu boju. Odložite sa strane da se malo prohlade. 
  4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite lim za pečenje masnim papirom. 
  5. Otopite preostali maslac u maloj posudi. 
  6. Razvaljajte tijesto najprije valjkom, pa ga premjestite na platneni stolnjak kojega ste prethodno lagano pobrašnili. Sada kreće razvlačenje tijesta. Nauljite lagano prste i pažljivo krenite razvlačiti tijesto. Možda će vam na mjestima popucati, ali nemojte se preplašiti, samo budite strpljivi.
  7. Kada ste tijesto dovoljno razvukli - a to znači da je postalo gotovo prozirno, 
  8. krenite slagati štrudlu. Premažite tijesto polovinom otopljenog maslaca, zatim pospite krušnim mrvicama te dodajte jabuke. Lagano zatvorite krajeve tijesta i 'zarolajte' štrudlu. Uz pomoć stolnjaka, prebacite je u lim za pečenje. 
  9. Premažite zarolanu štrudlu otopljenim maslacem i pecite oko 45 minuta, odnosno dok ne poprimi zlatno smeđu boju. 
  10. Izvadite štrudlu iz pećnice i ostavite da se ohladi 20ak minuta prije serviranja. Pospite šećerom u prahu, narežite na raskošne šnite i uživajte. 

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
JAJA-BENEDICT_Blog-homepage-960x655px.jpg

Kraljevski doručak: Jaja Benedict

Hollandaise gotovi umak koji će vas oduševiti ne samo svojom kvalitetom, već i kao puno praktičnije i brže rješenje, pa u jajima Benedict doista možete uživati kada god to poželite.

vesna recepti-14.webp

Panirana puretina u sezamu i pistaciji s prilogom

Umjesto da naručujemo, pokušali smo sami rekonstruirati "take-away" recept za paniranu puretinu u sezamu i mljevenim pistacijama, rizi-bizi s ukiseljenim povrćem i coleslaw salatu s domaćom ljutom majonezom. Bilo je bolje od očekivanog, a vi nam javite svoje dojmove!

 

Harissa na Instagramu