
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
- 2 kg krastavaca
- 150 g soli
- 1 glavica luka
- 500 ml alkoholnog octa (kiselina mu je 9% što je pre intenzivno i zato dodajemo vodu)
- 250 ml vode
- 750 ml jabučnog octa
- 50 g bijelog šećera kristal
- 3 tsp žutih sjemenki gorušice
- 1 tbsp sjemenki celera
- 1 tbsp crvene paprike (umjereno blage kao što je aleppo ili možete eksperimentirati sa skroz blagom ili pikantnijom. Pripazite da je papričica mrvljena, a ne mljevena.
- 1 tsp kurkume u prahu
- Ovisno o veličini i vašem ukusu, krastavce ostavite cijele, rezane na ploške (popreko ili po dužini za sendviče), prutiće, zvjezdice. Posipajte ih s 85 g soli, dobro pomiješajte te ostavite u frižideru 5 sati.
- Nakon što su odstajali u frižideru, dobro ih operite pod vodom i ocijedite.
- Krastavce, jabučni i alkoholni ocat, vodu, ostatak soli (65 g) i sve ostale sastojke stavite u veliki lonac na jaku vatru.
- Krastavce je potrebno odmah staviti na najjaču vatru i najveći plamenik. Kada zakuha, maknite s vatre.
- U čiste, ako je moguće sterilizirane, tople staklenke stavite krastavce, te rasporedite tekućinu po staklenkama tako da prekrije krastavce. Staklenke zatvorite i okrenite naopako dok se ne ohlade.
- Zadnji proces konzerviranja možete i izostaviti ako ih mislite pojesti unutar mjesec dana.
- Krastavce ostavite da stoje barem tjedan dana prije konzumacije kako bi se okusi proželi.
- Nakon otvaranja obavezno držati u hladnjaku.
Savjeti za hrskave krastavce:
- Što su krastavci manji i svježiji, bit će hrskaviji. Veći krastavci će više omekšati.
- Krastavce držite 5 sati posoljene u vodi kako nadvodimo u receptu, u suprotnom će omekaniti.
- Koristite male krastavce i gusto ih naslažite u staklenku. Dvije kile krastavaca smo stavili u četiri staklenke zapremnine 750 ml.
Kiseli krastavci su odlični kao brza salata uz razna variva i gulaše, a sendviči su nezamislivi bez njih.
Osim što su svima omiljena zimnica, krastavci su prirodan izvor minerala, vitamina i prehrambenih vlakana, a kako sadrže vrlo malo masnoće i veliki izvor vode savršena su grickalica.
Sigurni smo da imate svoj recept za kiseljenje, no ako želite probati novi recept za savršen omjer kiselosti, ljutine i slatkoće nećete pogriješiti.
Kušajte i naš začin za kiseljenje.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.