Article-hero-image-1920x800px.jpg
14.08.2024

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Vrijeme kuhanja: 1 h
Težina pripreme:
Količina: x4
Sastojci:
Priprema:
  1. Ovisno o veličini i vašem ukusu, krastavce ostavite cijele, rezane na ploške (popreko ili po dužini za sendviče), prutiće, zvjezdice. Posipajte ih s 85 g soli, dobro pomiješajte te ostavite u frižideru 5 sati. 
  2. Nakon što su odstajali u frižideru, dobro ih operite pod vodom i ocijedite.
  3. Krastavce, jabučni i alkoholni ocat, vodu, ostatak soli (65 g) i sve ostale sastojke stavite u veliki lonac na jaku vatru.
  4. Krastavce je potrebno odmah staviti na najjaču vatru i najveći plamenik. Kada zakuha, maknite s vatre.
  5. U čiste, ako je moguće sterilizirane, tople staklenke stavite krastavce, te rasporedite tekućinu po staklenkama tako da prekrije krastavce. Staklenke zatvorite i okrenite naopako dok se ne ohlade.
  6. Zadnji proces konzerviranja možete i izostaviti ako ih mislite pojesti unutar mjesec dana. 
  7. Krastavce ostavite da stoje barem tjedan dana prije konzumacije kako bi se okusi proželi.
  8. Nakon otvaranja obavezno držati u hladnjaku.

krastavci.jpgSavjeti za hrskave krastavce:

  • Što su krastavci manji i svježiji, bit će hrskaviji. Veći krastavci će više omekšati.
  • Krastavce držite 5 sati posoljene u vodi kako nadvodimo u receptu, u suprotnom će omekaniti. 
  • Koristite male krastavce i gusto ih naslažite u staklenku. Dvije kile krastavaca smo stavili u četiri staklenke zapremnine 750 ml. 

Kiseli krastavci su odlični kao brza salata uz razna variva i gulaše, a sendviči su nezamislivi bez njih. 

Osim što su svima omiljena zimnica, krastavci su prirodan izvor minerala, vitamina i prehrambenih vlakana, a kako sadrže vrlo malo masnoće i veliki izvor vode savršena su grickalica.

Sigurni smo da imate svoj recept za kiseljenje, no ako želite probati novi recept za savršen omjer kiselosti, ljutine i slatkoće nećete pogriješiti.

Kušajte i naš začin za kiseljenje.

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Harissa na Instagramu