Nana list
Menta, usitnjena
Nana list
Menta, usitnjena
Mentha spicata
Jedan od najpopularnijih aroma diljem svijeta, menta u isto vrijeme osvježava, stvara osjećaj topline te odiše slatkoćom.
Podrijetlom iz južne Europe i Mediterana, menta se odavno uspješno uzgaja diljem svijeta. Lako se križaju pa često dolazi do zabune kod njihovih imena, ali za kuhanje se menta dijeli u dvije osnovne skupine: vrtna menta ili spearmint i paprena metvica ili pepermint. Spearmint se koristi u kuhinji dok se pepermint više upotrebljava kao aroma u industrijskoj proizvodnji kao dodatak pastama za zube, slatkišima...
Najčešće uzgajana menta je vrtna menta (spearmint), ima zaobljeno špičaste listove i daje ljubičasti cvijet u kasnom ljetu. Ova menta i njezine kultivirane inačice najprikladnije su za recepte koji zahtijevaju mentu.
Listovi se mogu brati tijekom cijele sezone, međutim najbolji su neposredno prije cvjetanja kada ima najviše esencijalnih ulja. Aroma mente dolazi od mentola koji također ostavlja osjećaj hlađenja i blagu utrnutost u ustima.
OKUS
Spearmint je blag i osvježavajuć sa slatkom i ugodnom ljutinom i tragovima limuna. Pepermint ima izražene note mentola i poprilično je paprena no također je slatkasta, pikantna i ostavlja svjež dah.
UPOTREBLJAVAJU SE listovi, svježi i sušeni, cvjetovi za salate i ukras.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Pušlek mente će izdržati 2-3 dana u čaši vode u kuhinji ili u frižideru. Lišće može biti sitno rezano i smrznuto u malim posudicama ili pirirano s malo vode ili ulja i smrznuto u posudama za led. Menta se lako suši, objesite pušleke na prozračno mjesto. Čuvajte u dobro zatvorenom posudama.
UPOTREBA U KUHINJI
Menta se upotrebljava diljem svijeta. Zapadni kuhari upotrebljavaju mentu da bi začinili mrkvu, patliđane, grašak, krumpire, rajčice i tikvice. Menta ide dobro s piletinom, svinjetinom, teletinom i naravno s mladom janjetinom bilo kao marinada, umak ili salsa.
U Vijetnamu, menta se dodaje salatama i poslužuje s drugim biljem uz proljetne rolice. Menta je također pronašla put do južnoistočnih azijskih dippova, sambala i curryja. Osvježavajuća nota mente čini je idealnom za hladan Iranski jogurt – ajran, juhu od krastavaca, a indijci je obilato koriste u chutnijima. Indijci također upotrebljavaju mentu kao protutežu toplim začinima kojim začinjuju jela od povrća i mesa. Svježa nota mente obogaćuje voćne salate, voćne punčeve, slastice od čokolade...
Na istočnom Mediteranou kao i u Arapskim zemljama suha menta se češće upotrebljava nego ona svježa. U Grčkoj sušena se menta, ponekad s origanom i cimetom upotrebljava kod pripreme mesnih okruglica, Ciprani je upotrebljavaju kod pripeme uskrsne torte od sira, Turska salata od svježih krastavaca i jogurta je najbolja s osušenom mentom. Izvrsno naglašava ananas.
Žličica sušene mente brzo popržena na maslinovom ulju te dodana jelu netom prije serviranja, obogaćuje neka Turska i Iranska jela.
DOBRO SE KOMBINIRA SA bosiljkom, kardamomom, klinčićima, kuminom, koprom, piskavicom, đumbirom, mažuranom, origanom, paprikom, peršinom, paprom, timjanom.
Energija | 1193 kJ/ 285 kcal |
Masti | 6 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 1.6 g |
Ugljikohidrati | 52 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 19.9 g |
Sol | 0.0344 g |
Vlakna | 29.8 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!