Vadouvan
Vadouvan
SASTOJCI: luk, češnjak, gorušica, leća urad dal, piskavica, kumin, komorač, kurkuma, curry lišće, ricinusovo ulje, sezamovo ulje, kokosovo ulje
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice.
Vadouvan je "šminkerska" verzija curryja. Potječe iz indijskog saveznog teritorija Puducherry (nekadašnji Pondicherry), gdje su francuski kolonijalisti dodavali luk, češnjak i ljutiku te neke vrste masnoće lokalnoj curry mješavini specifičnoj za saveznu državu Tamil Nadu.
Naravno, kao i kod ostalih začinskih mješavina, postoje brojne varijacije Vadouvana, od onih gdje je okom moguće identificirati svaki pojedini sastojak do onih u prahu.
Vadouvan se obično dodaje neposredno prije završetka kuhanja ili direktno na jelo kad je već na tanjuru.
DOBAR s crvenim mesom, povrćem, rižom, krumpirom, raznim paštetama, nekim temeljcima, varivima od leće, ribom, plodovima mora.
Energija | 1308 kJ/ 313 kcal |
Masti | 12 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 1 g |
Ugljikohidrati | 50 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 12 g |
Sol | 1,34 g |
Vlakna | 17 g |
Najnoviji recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Zimska salata od koromača
Osvježavajuća salatu od koromača i naranče s octom od nara koju možete servirati uz glavno jelo, ali i konzumirati samu, kao svojevrsni lagani detox obrok.

Lungić Wellington s umakom od crnog vina
Preporučamo vam da ga servirate uz fantastični Home Chef umak od crnog vina, poznatiji i kao Bordelaise umak.