Chimichurri
argentinska začinska mješavina za južnoameričku kuhinju
Chimichurri
argentinska začinska mješavina za južnoameričku kuhinju
SASTOJCI: luk, pahuljice rajčice (koncentrat paste od rajčice, kukuruzni škrob), čili papričice, češnjak, paprika, crni papar, origano, bosiljak, peršin
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice.
Argentinska mješavina povrća i začina za jela s roštilja, pečeni krumpir, umake, marinade i salate.
Chimichurri je poznati južnoamerički umak. Ovaj umak povezuje se prvenstveno s grilanjem i mariniranjem hrane.
CHIMICHURRI MARINADA
Da biste pripremili marinadu, pomiješajte jednake dijelove maslinovog ulja i vinskog octa i umiješajte Harissa chimichurri mješavinu po želji te pustite da odstoji par sati (najbolje preko noći) kako bi začini otpustili svoje okuse. Začinite solju i sirovim smeđim šećerom po želji.
CHIMICHURRI UMAK
Da biste napravili chimichurri umak za posluživanje uz hranu s grila, pomiješajte po dvije jušne žlice ulja, octa i Harissa chimichurri začinske mješavine te toliko vode da dobijete željenu konzistenciju. Kratko prokuhajte. Po želji možete dodati rajčice i svježu papriku rezane na što tanje trakice. Umak se servira hladan.
DOBAR za gril, mesna jela, marinade, salate, dipove.
Energija | 1097 kJ/ 262 kcal |
Masti | 3.6 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.8 g |
Ugljikohidrati | 40.4 g |
- od kojih šećeri | 31.6 g |
Proteini | 12.7 g |
Sol | 4.44 g |
Vlakna | 27 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.