Kakao komadići
Kakao komadići
Theobroma cacao
Sjemenke kakao dobivaju se od malog drva koje raste na području tropskih šuma Sj. i J. Amerike. Njegovi plodovi, tj. sjemenke, koriste se za čokoladu, kakao maslac i likere.
Maje su štovale kakao boga, a Azteci su kakao koristili kao novac. U Europu je došao preko španjolskih osvajača u 16. st., a do industrijske revolucije bio je hrana elite i kraljevskih dvorova.
Danas se drvo kakaa najviše uzgaja na Obali Bjelokosti i u Ghani.
OKUS
Sjemenke kakaa su orašastog i blago gorkog okusa, a mogu se jesti sirove. Finije sorte kakao su manje gorke te su okusa sličnog čokoladi za kuhanje.
Tostirane sjemenke kakaa variraju između blagih i aromatičnih te gorkih, koje su duže pržene.
UPOTREBLJAVAJU SE sjemenke, maslac, prah.
KUPOVINA I ČUVANJE
Najbolje ga je kupiti na tržnicama i farmama u Dominikanskoj Republici, Ghani ili Madagaskaru, a ako nemate vremena proputovati svijetom zbog sjemenki kakaa, možete ih kupiti u specijaliziranim trgovina ili supermarketima. Preporuča se upotreba nezaslađenog kakaa u prahu kako bi se mogla kontrolirati doza slatkoće.
Sjemenke kakaa mogu trajati dvije godine, ali s vremenom gube jačinu okusa. Kakao u prahu može trajati i do godinu dana ako se čuva na hladnom i suhom mjestu.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Najpoznatija upotreba kakao je za čokoladu. Ona se dobiva miješanjem paste dobivene od kakao sjemenki s kakao maslacem i šećerom.
Kakao je odlična zamjena za čokoladu za kuhanje te je česti sastojak u paleo desertima.
Maslac od kakaa dobiva se od najmasnijeg dijela sjemenke, bijele je boje te ima bogatu strukturu, a koristi se za kolače. Micanjem masnog dijela dobiva se kakao u prahu koji se koristi za razne slastice, kekse, torte, a može se dodavati i u smoothije ili kave. Za podizanje okusa koristi se sa zobenim žitaricama, a omiljeni je sastojak za truffle kolače, browniese i za posipanje po palačinkama.
DOBAR JE s voćem, kolačima, mentom, palačinkama, piletinom, macadamia orasima, kavom, crnim čajem.
Energija | 955 kJ/ 228 kcal |
Masti | 13.7 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 8.1 g |
Ugljikohidrati | 57.9 g |
- od kojih šećeri | 1.8 g |
Proteini | 19.6 g |
Sol | 0.021 g |
Vlakna | 33.2 g |
Najnoviji recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci
Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Boeuf Bourgignon
Zahladilo je i tako nam pašu comfort food jela. Stoga danas donosimo recept za jedan klasik francuske kuhinje kojega je dodatno proslavila slavna TV kuharica Julia Child za koju se kaže da je čitavu Ameriku naučila kuhati. Veliki sočni komadi govedine, gusti mesni umak na bazi vina, veliki komadi povrća i aromatične gljive ugrijat će vas i pružiti upravo ono što trebate u hladnim zimskim danima.