Annatto sjeme

prirodno bojilo za hranu

Šifra artikla: 5000011
2,07 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Annatto sjeme

prirodno bojilo za hranu

Šifra artikla: 5000011

Bixa orellana

Achiote ili Annatto sjemenka je narančasto-crveno sjeme zimzelenog Annatto drveta, autohtonog tropskoj Južnoj Americi.

Još prije nastanka Kolumbije sjeme je imalo široku primjenu kao bojilo za hranu, tekstil te kao boja za kožu; na Zapadu se i danas koristi kao bojilo za putar, sir, dimljenu ribu te u kozmetici.

Brazil i Filipini glavni su proizvođači annatta no drvo raste širom Centralne Amerike, u Karibima te dijelovima Azije.

OKUS

Sjemenke imaju blagi cvjetni miris po metvici i delikatno zemljasti, blago papreni okus sa gorkim notama. Ako se koristi u većim količinama od onih potrebnih za bojanje, jelima daje prihvatljiv zemljasti okus.

UPOTREBLJAVAJU SE suhe sjemenke.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Annatto sjemenke dostupne su cijele ili u prahu na latinsko-američkim, španjolskim i istočno indijskim tržnicama.

Sjemenke bi trebale imati zdravu hrđavo crvenu boju, a izbjegavati treba one čija boja ima smeđi ton.

Mljevene annatto sjemenke često se mješaju sa škrobnim brašnom te ponekad sa drugim začinima posebice kuminom.

I cijele i mljevene sjemenke trebaju se držati u dobro zatvorenim posudama na tamnom mjestu te mogu valjati do 4 godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Annatto sjemenka može se natopiti u vrućoj vodi kako bi se dobila obojana tekućina za temeljce i variva ili kako bi se obojala riža.

Na Karibima sjemenke se prže u ulju na laganoj vatri kako bi ulje dobilo duboko zlatnu ili narančastu boju, koje se kasnije upotrebljava u kuhinji. Masnoća ili ulje obojano na ovaj način može se pohraniti nekoliko mjeseci u hladnjaku.

Na Jamajci annatto sjemenke se miješaju sa lukom i čili papričicama u umak koji se poslužuje uz morsku ribu i ackee (voće iz porodice ličija) kao tradicionalno jamajkansko jelo.

Na Filipinima annatto se dodaje juhama i varivima uglavnom radi boje te je neizostavan sastojak poznatog pipiana, jelu od svinjetine i piletine, dok se u latinskoj Americi koristi kao sastojak paste recado rojo s kojom se može marinirati i piletina i riba i svinjetina.

U Meksiku se annatto često dodaje u tijesto za tamales.

BITAN JE za pipian, recado rojo.

DOBAR JE s govedinom, jelima od jaja, ribom, korjenastim povrćem, bamijom, lukom, svinjetinom, peradi, rižom, bučom, slatkom paprikom, slatkim krumpirom, rajčicom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 400 kcal
Masti 0 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 60 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 20 g
Sol 0 g
Vlakna 40 g
Mapa okusa
Preporučamo
limenka Evi.jpg
Limenka Evi 100g četvrtasta
5,57 €
RED-GINSENG_WEB.jpg
Red Ginseng
5,72 €
5000968 - Set Za čaj Maje
Set za čaj Maje
64,09 €
5001170 - Kikiriki - Wasabi - Ravioli Zeleni
Kikiriki wasabi
1,84 €
5000554 - Sol Cvijet Soli Makarska
Cvijet soli Makarska
2,94 €
5000039 - Cjedilo Okruglo 5cm
Cjedilo okruglo 5cm
4,54 €
5000171 - Čili Vlasi "Angel Hair"
Čili vlasi
1,74 €
Limenka harissa no1-1 (1).jpg
Limenka Harissa No1 55g
3,97 €
Product-image-kava žuta.jpg
Kava u kapsuli Veronesi Oro Zlatna 1 Kom
0,42 €
5000613 - Vanilija Ekstrakt 60ml Nm
Vanilija ekstrakt 60ml
26,46 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
JAJA-BENEDICT_Blog-homepage-960x655px.jpg

Kraljevski doručak: Jaja Benedict

Hollandaise gotovi umak koji će vas oduševiti ne samo svojom kvalitetom, već i kao puno praktičnije i brže rješenje, pa u jajima Benedict doista možete uživati kada god to poželite.

vesna recepti-14.webp

Panirana puretina u sezamu i pistaciji s prilogom

Umjesto da naručujemo, pokušali smo sami rekonstruirati "take-away" recept za paniranu puretinu u sezamu i mljevenim pistacijama, rizi-bizi s ukiseljenim povrćem i coleslaw salatu s domaćom ljutom majonezom. Bilo je bolje od očekivanog, a vi nam javite svoje dojmove!

 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu