Annatto sjeme
prirodno bojilo za hranu
Annatto sjeme
prirodno bojilo za hranu
Bixa orellana
Achiote ili Annatto sjemenka je narančasto-crveno sjeme zimzelenog Annatto drveta, autohtonog tropskoj Južnoj Americi.
Još prije nastanka Kolumbije sjeme je imalo široku primjenu kao bojilo za hranu, tekstil te kao boja za kožu; na Zapadu se i danas koristi kao bojilo za putar, sir, dimljenu ribu te u kozmetici.
Brazil i Filipini glavni su proizvođači annatta no drvo raste širom Centralne Amerike, u Karibima te dijelovima Azije.
OKUS
Sjemenke imaju blagi cvjetni miris po metvici i delikatno zemljasti, blago papreni okus sa gorkim notama. Ako se koristi u većim količinama od onih potrebnih za bojanje, jelima daje prihvatljiv zemljasti okus.
UPOTREBLJAVAJU SE suhe sjemenke.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Annatto sjemenke dostupne su cijele ili u prahu na latinsko-američkim, španjolskim i istočno indijskim tržnicama.
Sjemenke bi trebale imati zdravu hrđavo crvenu boju, a izbjegavati treba one čija boja ima smeđi ton.
Mljevene annatto sjemenke često se mješaju sa škrobnim brašnom te ponekad sa drugim začinima posebice kuminom.
I cijele i mljevene sjemenke trebaju se držati u dobro zatvorenim posudama na tamnom mjestu te mogu valjati do 4 godine.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Annatto sjemenka može se natopiti u vrućoj vodi kako bi se dobila obojana tekućina za temeljce i variva ili kako bi se obojala riža.
Na Karibima sjemenke se prže u ulju na laganoj vatri kako bi ulje dobilo duboko zlatnu ili narančastu boju, koje se kasnije upotrebljava u kuhinji. Masnoća ili ulje obojano na ovaj način može se pohraniti nekoliko mjeseci u hladnjaku.
Na Jamajci annatto sjemenke se miješaju sa lukom i čili papričicama u umak koji se poslužuje uz morsku ribu i ackee (voće iz porodice ličija) kao tradicionalno jamajkansko jelo.
Na Filipinima annatto se dodaje juhama i varivima uglavnom radi boje te je neizostavan sastojak poznatog pipiana, jelu od svinjetine i piletine, dok se u latinskoj Americi koristi kao sastojak paste recado rojo s kojom se može marinirati i piletina i riba i svinjetina.
U Meksiku se annatto često dodaje u tijesto za tamales.
BITAN JE za pipian, recado rojo.
DOBAR JE s govedinom, jelima od jaja, ribom, korjenastim povrćem, bamijom, lukom, svinjetinom, peradi, rižom, bučom, slatkom paprikom, slatkim krumpirom, rajčicom.
Energija | 0 kJ/ 400 kcal |
Masti | 0 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 60 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 20 g |
Sol | 0 g |
Vlakna | 40 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!