Zeleni Chili Jalapeno (Chilli)
Mrvljeni
Zeleni Chili Jalapeno (Chilli)
Mrvljeni
Jalapeno papričica dobila je naziv po Xalapa (Jalapa) gradu koji se nalazi u saveznoj meksičkoj državi Veracruz. Jalapeno papričica može narasti 60-90 cm u visinu. Ima zelene listove. Cvjetovi su bijele boje. Nakon 70-80 dana od presadnje moguće je ubrati prve svježe plodove. Oni su dugački 5-10 cm, a široki 1,0-1,5 cm. Prilikom sazrijevanja prelaze iz zelene u crvenu boju. Izduženog su oblika. Jedna biljka Jalapeno papričice može dati 25-40 plodova. Oni se mogu brati višekratno kroz sezonu.
Najčešće se konzumiraju plodovi zelene boje, dok oni potpuno zreli koriste se za pripremu ljutih umaka. Crveni plodovi često se nakon berbe stavljaju na dimljenje i nakon toga dobivamo Chipotle papričicu koja je sinonim za dimljeni Jalapeno plod.
Okus Jalapeno papričica je vrlo osvježavajuć s malom dozom ljutine. Zbog toga je ova papričica najpoželjnija papričica Amerikanaca, a vjerujemo da je tako i u ostatku svijeta.
Svježi plodovi mogu se koristiti u salatama, sendvičima, domaćim salsama, chili con carne-u. Crveni plodovi najčešće se koriste za pripremu ljutih umaka, chipotle salsi i pasti, a mogu se sušiti i samljeti te koristiti kao suhi začin.
Energija | 167,47 kJ/ 40 kcal |
Masti | 0,44 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 8,81 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 1,87 g |
Sol | 0,23 g |
Vlakna | 13,5 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.