Vanilija mahuna Madagaskar BIO 16/18 u epruveti

Šifra artikla: 5002209
6,37 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Vanilija mahuna Madagaskar BIO 16/18 u epruveti

Šifra artikla: 5002209

Vanilla planifolia

Vanilija je plod višegodišnje penjuće orhideje udomačene u centralnoj Americi.

Nije poznato kada je vanilija prvi put osušena i upotrebljena u jelu, ali su plemena kojima su upravljali Asteci imali pomalo sofisticirane metode fermentiranja mahune da bi dobili kristale vanilije.

Španjolski konkvistadori pili su čokoladu s vanilijom te i jedno i drugo donijeli nazad u Španjolsku. Dali su joj ime vanilla što je umanjenica od vaina, što znači mahuna.

Vanilija je drugi najskuplji začin nakon šafrana iz razloga što njezina proizvodnja zahtjeva iznimno mnogo truda.

Polinacija biljaka mora se obavljati ručno, teške su za branje i imaju dugi period fermentacije.

Danas su glavni izvoznici vanilije Meksiko, Reunion, Madagaskar, Tahiti i Indonezija.

Dobre mahune vanilije imaju tamno smeđu ili crnu boju, duge su i uske, nešto smežurane, vlažne, voštane, gipke i istog trena mirisne.

OKUS

Svježe mahune vanilije nemaju niti arome niti okusa. Nakon fermentacije razviju bogatu, sočnu, izrazito mirisnu aromu s tragovima slatkog korijena ili duhana.

Aroma je slatkasto voćna ili kremasta. Također se može naići na tragove smole, suhe šljive i dima.
Upotrebljavaju se samo fermentirane mahune.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Veći su vam izgledi da ćete mahune bolje kvalitete naći u specijaliziranim dućanima nego u lokalnom supermarketu. Spremljene u dobro zatvorenoj posudi mogu držati više od dvije godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Burbon vanilija s Madagaskara i Reuniona ima bogatu kremastu aromu, Meksička se smatra da je najdelikatnija i kompleksna, Tahićanska miriše napasno cvjetno i voćno. Indonezijska vanilija ima jaku aromu po dimu.

Najbolje mahune vanilije imaju svijetlu bijelkastu glazuru vanilijinih kristala koje izgledaju kao proljetni snijeg.

Cijele ili raspolovljenje mahune vanilije najviše se upotrebljavaju kod izrade krema, pudinga i sladoleda. Prisutnost malih crnih zrnaca u jelu upućuju na to da je korištena prava vanilija. Cijela mahuna vanilije koja se upotrebljavala kod izrade krema i sirupa može se izvaditi oprati, osušiti te ponovno upotrijebiti.

Vanilija se upotrebljava kod izrade kolača, torti, sirupa, poširanja voća. Prepolovljene mahune mogu se poslagati po voću i zapeći u pečnici. Često se koristi uz čokoladu, a također obogaćuje čajeve i kavu.

Manje se spominje uz slanu i kiselu hranu, no izvrsno paše uz plodove mora, posebice jastoga, jakobove kapice, dagnje i piletinu. Pojačava slatkoću korjenastog povrća.

DOBAR JE s jabukama, dinjom i lubenicom, kruškama, breskvama, rabarbarom, jagodama, ribom i plodovima mora, mlijekom, jajima

DOBRO SE KOMBINIRA sa kardamonom, chilijem, cimetom, klinčićima, šafranom.

BIO BIO
Mapa podrijetla
Preporučamo
5000186 - Đumbir Pasta Bio 190g
Đumbir pasta BIO 190g
5,46 €
limenka kurkuma alleppey-2.jpg
Limenka Kurkuma Alleppey 5% 45g
3,40 €
cjedilo-šalica_Product-image-800x600px.jpg
Cjedilo šalica
8,97 €
5000619 - Vanilija Pasta 60ml Nm
Vanilija pasta 60ml
37,17 €
coffee_tea_1l.jpg
Coffee/Tea Maker 1l
59,74 €
Sharky cjediloArtboard 2.webp
Plutajuće cjedilo za čaj Sharky
18,13 €
Grinning00001.jpg
Zdjelica "Smile"
26,29 €
5000558 - Sol Crvena Hawaii Krupna
Sol crvena Hawaii krupna
1,80 €
king bbq.jpg
King BBQ rub
1,57 €
5000342 - Mlinac Stockholm 17 Cm Hrast Ker.  Oak
Mlinac Stockholm 17cm hrast
65,00 €

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
štrudla od jabuka-1.webp

Domaća štrudla od jabuka

Iako je tržište odlično opskrbljeno različitim vrstama gotovog lisnatog tijesta i kora - s jajima i bez jaja, debljim i tanjim, ništa se ne može usporediti s domaćim vučenim tijestom i štrudlom koju od njega napravimo. Iako vam se to možda čini kao pravi kulinarski poduhvat, zapravo je puno jednostavnije nego što mislite, a recept koji vam donosimo uspjet će i manje vještim kuhari(ca)ma. Kada jednom probate razvući svoje tijesto, vjerujte nam, više nikada nećete kupiti ono gotovo. 

Juha od mrkve-4.webp

Krem juha od mrkve

Ova juha od mrkve ispunjava sve zahtjeve - grije, hranjiva je, a njezina žarko žuta boja unijet će i malo sunca u hladnei mračne zimske dane.

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu