Čili guajillo mljeveni
2.500 - 5.000 SHU
Čili guajillo mljeveni
2.500 - 5.000 SHU
Capsicum Annuum
Guajillo papričica jedna je od poznatijih i popularnijih papričica u Meksiku. Blaga je do umjereno ljuta te ima tamnu crveno-smeđu boju kože. Dužine je 7 - 13 cm i otprilike 2 cm u promjeru.
JAČINA: 2.500 - 5.000 SHU (blaga)
OKUS
Okus ove papričice najviše se uspoređuje s okusom zelenog čaja, voćnim okusom s tragovima bobica.
KUPOVINA I ČUVANJE
Kao i kod većine meksičkih čilija, preporučujemo da prije upotrebe cijele papričice kratko tostirate na tavici ili u pećnici na visokoj temperaturi te ih potom sameljete u grubi prah ili rehidrirate u kipućoj vodi (ne više od 20 min jer postanu gorke), s dodatkom vode u kojoj se namakala, kratko sameljete u blenderu i protisnete kroz cjedilo kako bi dobili pastu nalik na marmeladu od šljiva. Ova pasta, pokrivena, trajat će nekoliko tjedana u frižideru uz moguću pojavu plijesni koju prije upotrebe odstranite.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Guajillo se zajedno sa Pasillom i Anchom koristi kod pripreme tradicionalnih mole umaka.
Izvrsne su za umake, salate, juhe i čili, posebno u salsi za tamales. Mogu se samljeti u prah pa natrljati u meso ili se od njih može napraviti harissa.
Neka od meksičkih jela gdje je čili Guajillo glavni sastojak su Chilate or Mole de olla, Pambazos, Consomés i Carne Adobada.
Zbog svog blažeg okusa koristi se s ribom i piletinom ili se dodaje u salsu kao prilog uz jelo.
Energija | 0 kJ/ 273 kcal |
Masti | 9 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 36 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 12 g |
Sol | 0 g |
Vlakna | 0 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!