Desktop-hero-image-oolong.png
07.03.2022

Oolong čajevi – osebujni polufermentirani čajevi

Formirati i proizvesti čaj je prava umjetnost. A to se posebno odnosi na oolong čaj. 

Kao i svi pravi čajevi, oolong čaj je sorta zimzelenog grma Camellia sinensis.  Jedinstveni profil okusa oolong čaja izravan je rezultat načina na koji se uzgaja, gdje se uzgaja (uključujući nadmorsku visinu i klimu) i iznad svega, kako se obrađuje. Oolong čaj uspijeva u hladnim, bujnim, visoko povišenim regijama, a porijeklom je iz Kine.

No, za razliku od većine svjetskih čajeva, oolong je relativno nova sorta čaja, razvijen je u Formosi (Tajvan) i u kineskoj provinciji Fujian negdje prije ili tijekom šesnaestog stoljeća. Točan vremenski okvir podrijetla oolong čaja obavijen je velom misterije, ali je poznato da naziv "oolong" na kineskom znači "crni zmaj", u odnosu na duge, tamne i uvijene oblike listova koji podsjećaju na zmajev rep.

Oolong nije ni crni ni zeleni čaj; spada u svoju kategoriju čaja. Ipak, oolong može završiti s više karakteristika crnog čaja ili više karakteristika zelenog čaja, ovisno o smjeru koji majstor čaja uzme u preradi čaja. Oolong čaj spada između zelenog i crnog čaja, sa stopom oksidacije između 10% i 90%. Neki oolong čajevi mogu biti gotovo potpuno oksidirani, što ih čini vrlo bliskim crnom čaju, dok su drugi zeleni i svijetli. 

oolong čaj listovi.png

Oksidacija kao najvažniji korak u proizvodnji oolong čaja

Stopa oksidacije uvelike utječe na vrstu oolong čaja. Zato je važno donijeti pravu odluku kada je pravo vrijeme za prekid procesa oksidacije. Ta odluka isključivo pripada majstoru čaja.  

Obrada oolong čaja uglavnom prolazi mnoge procese, a većina obrade se odvija u nekoliko koraka. 

Nakon što se listovi čaja uberu, počinje proces sušenja na suncu odnosno uvenuća listova. Listovi se zatim hlade u vlažnoj sobi. Ovaj važan korak ponavlja se tri puta tijekom proizvodnje oolong čaja. 

Što dulje listovi venu, to se više novih spojeva arome i okusa razvijaju u lišću. To je zato što se tijekom procesa uvenuća mnogi kemijski spojevi u lišću razgrađuju u hlapljive spojeve. Zapravo, mnogi proizvođači čaja koriste svoje čulo mirisa kako bi znali kada je proces uvenuća gotov.

Nakon toga dolazi do faze "znojenja" kada oksidacija počinje s vanjske strane lista i polagano ide prema središtu lista. Sljedeća faza je oblikovanje listova. Nakon toga slijedi prženje listova, konačno oblikovanje i na kraju sušenje i ručno probiranje listova.

priprema oolong čaja.png

Oblik oolong čaja

Svi oolong čajevi imaju dva oblika lista. Tradicionalni stil obrade donosi duge i spiralne listove, a suvremena obrada uključuje rolanje listova u male kuglice s repićem. Ove zanatske tehnike oblikovanja odnosno valjanja ovise o tradiciji majstora čaja koji priprema čaj. Valjanje je važan aspekt obrade oolonga koji mijenja izgled, boju i aromu konačnih listova čaja. Ovisno o tome kako i kada se listovi motaju tijekom obrade, majstor čaja može suptilno promijeniti cijeli smjer konačnog okusa čaja. 

Izgled, oblik i okus oolong čaja također se može razlikovati ovisno o regiji u kojoj se uzgaja i kako se obrađuje. Tajvan i Kina su dvije države iz kojih je potekao oolong čaj te su i dalje najveći izvoznici oolonga, iako ga proizvode i druge zemlje poput Tajlanda, Vijetnama, Japana i Indije. Svaka zemlja i svaka vrsta jedinstvena je po okusu, mirisu i obradi listova.

Sadržaj kofeina u oolong čaju je negdje između crnog i zelenog čaja. Lagano oksidirani oolong može imati niže razine kofeina, slično kao i zeleni čaj, a visoko oksidirani oolong može imati višu razinu kofeina, slično kao i crni čaj. 

oblik oolong čaja.png

Oolong Pinky Pink

Oolong, polufermentirani čaj s nježnom, cvjetnom aromom gdje se fermentirani dio zadržava samo na rubovima biljke, ostavljajući središnji dio zelenim, u ovoj kombinaciji s ružom i malinom će vas oduševiti svojim laganim proljetnim okusom. 

Savršen je za ljubitelje slatkih i voćnih okusa, a svaka šalica ovog predivnog čaja vratit će vas u tople i sunčane proljetne dane. 

polufermentirani čaj oolong.png

Oolong Orange

Ovaj oolong čaj nudi jedinstveni doživljaj okusa. Koristeći profinjene metode, fermentirani dio zadržava se na rubovima inače svježeg lista biljke. Sa svojim dugačkim, pomalo uvijenim listovima ovaj čaj će Vas začarati nježnom, cvijetnom aromom koja je dodatno naglašena cvijetom naranče. Veza između ovog laganog oolonga i živahnog okusa naranče je savršena i osvježavajuća. 

oolong čaj naranča.png

Oolong flower of Asia

S jedne strane doživjet ćete blago pikantnu šalicu poznatog tajvanskog Oolonga, no u isto vrijeme i intenzivnu, voćnu notu lotus Oolong čaja.

Ova mirisna kreacija ugodno je zaokružena svježom aromom marakuje i jabuka te nježno dekorirana rozim pupoljcima ruže i rimskom kamilicom koji dodatno naglašavaju slatku aromu Oolong čaja. 

oolong taiwan čaj.png

Oolong Milky

Kada govorimo o procesu proizvodnje ovo je vjerojatno jedan od najneobičnijih čajnih specijaliteta. Skoro u potpunosti ručno obrađen u kineskoj provinciji Fujian.

Odmah nakon procesa oksidacije kojem je svrha smanjiti udio vode u lišću i listove napraviti savitljivima, dok je lišće još vlažno, listovi se kratko pare na pari vode i mlijeka.

Takav process uspjeva sačuvati maslinasto zelenu boju lišća i daje kremasti okus i miris. Po završetku listovi se rolaju i suše. Ovaj čaj izuzetno je nježan. 

oolong čaj milky.png

Taiwan Formosa Oolong

Ovaj čaj s mnogo tonova zelene i smeđe boje proizvodi se samo na tajvanskim visoravnima.

Nakon branja, listovi se fermentiraju do otprilike 50 %, a zatim uvenu na suncu. Često okretanje čaja u bambusovim košarama tijekom procesa sušenja omogućuje Oolongu da razvije blagu aromu i veliki, prirodno uvijen list. Nakon kuhanja postaje jasno vidljiva još uvijek zelena sredina lista s fermentiranim rubovima lista.

Iskusni majstori sposobni proizvesti ovako fermentirani list nagrađuju nas najboljom kvalitetom. Naš oolong čaj je mesnatiji i ima finije prerađeni list od standardnog oolonga.

Otopina je brončane boje, a okus čaja je lagan, cvjetnog i blago pikantnog okusa. 

oolong čaj formosa.png

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-960x655px.png

Coquito koktel

Klasični koktel pina colada ima oko 500 kalorija no mi vam danas nudimo bolju, slim verziju ovog koktela s tekilom umjesto ruma.

koktel1.jpg

Bon Tea koktel

Nešto potpuno drugačije. Čokolada, kokos i naša tonka!

Začinite Instagram