jesensko (1).jpg
20.11.2023

Kasno jesensko voće – kao stvoreno za najfinije kolače

Kasna jesen zagospodarila je štandovima tržnica. Prekrasni grozdovi bijelog i crnog slatkog grožđa, žute kruške s daškom crvene, jabuke koje će nam tek prirediti svoj jesenski spektakl, zatim neodoljive modre šljive te kraljica jeseni bundeva ili buča kako joj tepamo, koja se, iako povrće, odlično snalazi i na slatkom terenu.

Svo ovo voće, dakako, izvrsno prija sirovo, u svom najboljem obliku, no kada ga se zasitite, od njega, osim pekmeza i džemova, možete pripremiti i najmirisnije, najaromatičnije i najfinije kolače. 

Tu su prije svega klasici: štrudle i pite. O njima doista ne treba previše govoriti – najbolje su one s domaćim korama ili tzv. masnim tijestom. Neki će u tijesto za pite staviti svinjsku mast i tako postići najprhkiju teksturu, dok će se drugi odlučiti za maslac pa će od njega mirisati cijelo stubište. I štrudle i pite podnose svo jesensko voće, a zbog njegove prirodne slatkoće, nećete morati dodavati ozbiljnije količine šećera. Tek malo cimeta, vanilijelimunove korice i – teško da može bolje!

Zatim, tu su prekrasni tartovi i crostate – francuske i talijanske varijante naših pita. Tijesto se radi strogo s maslacem, varijacije postoje oko dodavanja jaja, a voće se ili reže na komadiće ili na šnite te mu se dodaje šećer i limunov sok. Arome koje ćete dodati, ovise isključivo o vama, kao i kombinacija voća koje ćete koristiti. Specifičnost tartova i crostata je 'mrežica' od tijesta kojim pokrivate sloj voća i koja čitavom kolaču daje prepoznatljiv domaći izgled. 

Posebna priča su tartovi s frangipane kremom, pripremljenom od mljevenih blanširanih badema, maslaca, šećera i jaja. Ova je krema dio brojnih francuskih tradicionalnih slastica – od peciva i raznih kolača pa do tartova, galeta i pita. Odlično se spaja s voćem, naročito s kruškama i šljivama pa je stoga isprobajte što prije, vjerujte nam, nećete požaliti. 

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

panzanella recept.jpg

Panzanella

Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.

Harissa na Instagramu