jesensko (1).jpg
20.11.2023

Kasno jesensko voće – kao stvoreno za najfinije kolače

Kasna jesen zagospodarila je štandovima tržnica. Prekrasni grozdovi bijelog i crnog slatkog grožđa, žute kruške s daškom crvene, jabuke koje će nam tek prirediti svoj jesenski spektakl, zatim neodoljive modre šljive te kraljica jeseni bundeva ili buča kako joj tepamo, koja se, iako povrće, odlično snalazi i na slatkom terenu.

Svo ovo voće, dakako, izvrsno prija sirovo, u svom najboljem obliku, no kada ga se zasitite, od njega, osim pekmeza i džemova, možete pripremiti i najmirisnije, najaromatičnije i najfinije kolače. 

Tu su prije svega klasici: štrudle i pite. O njima doista ne treba previše govoriti – najbolje su one s domaćim korama ili tzv. masnim tijestom. Neki će u tijesto za pite staviti svinjsku mast i tako postići najprhkiju teksturu, dok će se drugi odlučiti za maslac pa će od njega mirisati cijelo stubište. I štrudle i pite podnose svo jesensko voće, a zbog njegove prirodne slatkoće, nećete morati dodavati ozbiljnije količine šećera. Tek malo cimeta, vanilijelimunove korice i – teško da može bolje!

Zatim, tu su prekrasni tartovi i crostate – francuske i taijanske varijante naših pita. Tijesto se radi strogo s maslacem, varijacije postoje oko dodavanja jaja, a voće se ili reže na komadiće ili na šnite te mu se dodaje šećer i limunov sok. Arome koje ćete dodati, ovise isključivo o vama, kao i kombinacija voća koje ćete koristiti. Specifičnost tartova i crostata je 'mrežica' od tijesta kojim pokrivate sloj voća i koja čitavom kolaču daje prepoznatljiv domaći izgled. 

Posebna priča su tartovi s frangipane kremom, pripremljenom od mljevenih blanširanih badema, maslaca, šećera i jaja. Ova je krema dio brojnih francuskih tradicionalnih slastica – od peciva i raznih kolača pa do tartova, galeta i pita. Odlično se spaja s voćem, naročito s kruškama i šljivama pa je stoga isprobajte što prije, vjerujte nam, nećete požaliti. 

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-medenjaci recept.jpg

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci

Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Beef cover.jpg

Boeuf Bourgignon

Zahladilo je i tako nam pašu comfort food jela. Stoga danas donosimo recept za jedan klasik francuske kuhinje kojega je dodatno proslavila slavna TV kuharica Julia Child za koju se kaže da je čitavu Ameriku naučila kuhati. Veliki sočni komadi govedine, gusti mesni umak na bazi vina, veliki komadi povrća i aromatične gljive ugrijat će vas i pružiti upravo ono što trebate u hladnim zimskim danima. 

Harissa na Instagramu