Pinca
- 1 kg brašna (+ malo za miješenje)
- 300 g bijelog kristalnog šećera
- 150 g maslaca
- 250 ml mlijeka
- 2 dcl kiselog vrhnja
- 1 jušna žlica ulja
- 1 čajna žličica morske soli
- 1 jušna žlica vanilin šećera
- Ostrugana korica 1 limuna i 1 naranče
- 2 čajne žličice ružine vodice
- 2 čajne žličice vodice narančinog cvijeta
- 3 čajne žličice ekstrakta vanilije
- Rum po ukusu
- 5 cijelih jaja + 2 žumanjka
- 1 i pol kockica svježeg kvasca
- Grožđice i kandirana korica limuna i naranče po ukusu
- 2 bjelanjka za premazivanje pinci
- Termostabilni šećer za posipanje
1. Lagano zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac. Maknite s vatre i dodajte ulje. Ostavite da se prohladi
2. U plastičnoj ili keramičkoj posudi izmrvite kvasac i dodajte mu šećer. Miješajte (najbolje rukama) dok ne postane tekuće poput gustog sirupa.
3. Mješavini kvasca i šećera dodajte mlako mlijeko, a onda i vanilin šećer te sve arome, sol i rum.
4. Izmiksajte jaja i žumanjke te im polako dodajte kiselo vrhnje pa sve sjedinite s mješavinom kvasca, šećera i mlijeka.
5. U smjesu tekućih sastojaka sada dodajte brašno i umijesite tijesto. Kada postane kompaktno, dodajte grožđice i kandiranu koricu naranče i limuna.
6. Tijesto ostavite na toplom, pokrijte ga čistom krpom i pustite da se digne. Kada se udvostruči, premijesite ga i opet ga ostavite da se digne.
7. Sada od tijesta oblikujte 4 manje kugle pa ih ostavite da malo narastu. Zarežite ih škarama, premažite tučenim bjelanjcima i pospite termostabilnim šećerom.
8. Pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 35 do 40 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
9. Kada se ispeku, pince ostavite da se malo ohlade, narežite i uživajte!
Pinca je tradicionalni uskrsni kruh, u nekim krajevima poznat i pod nazivom sirnica. Iako nema nikakve veze sa sirom, pretpostavlja se da je taj naziv dobila jer su domaćice u nekim prošlim vremenima, u nju, umjesto kvasca, stavljale usireno tijesto.
Aromatična i mirisna, pinca će se i ovog Uskrsa naći na mnogim stolovima, a kako to obično biva s omiljenim slasticama, i za nju postoje brojni recepti. Mi vam donosimo jedan provjereni, nadahnut onim poznate food blogerice Cukarin, kojega smo malo prilagodili našem ukusu. Uz sve navedene sastojke, obavezno dodajte i nešto strpljenja pa uspjeh neće izostati.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.