pinca-Article-hero-image-1920x800px.jpg
21.03.2024

Pinca

Vrijeme kuhanja: 3 sata
Težina pripreme:
Količina: x6
Sastojci:
Priprema:

1.    Lagano zagrijte mlijeko i u njemu otopite maslac. Maknite s vatre i dodajte ulje. Ostavite da se prohladi

2.    U plastičnoj ili keramičkoj posudi izmrvite kvasac i dodajte mu šećer. Miješajte (najbolje rukama) dok ne postane tekuće poput gustog sirupa. 

3.    Mješavini kvasca i šećera dodajte mlako mlijeko, a onda i vanilin šećer te sve arome, sol i rum.

4.    Izmiksajte jaja i žumanjke te im polako dodajte kiselo vrhnje pa sve sjedinite s mješavinom kvasca, šećera i mlijeka. 

5.    U smjesu tekućih sastojaka sada dodajte brašno i umijesite tijesto. Kada postane kompaktno, dodajte grožđice i kandiranu koricu naranče i limuna.

6.    Tijesto ostavite na toplom, pokrijte ga čistom krpom i pustite da se digne. Kada se udvostruči, premijesite ga i opet ga ostavite da se digne. 

7.    Sada od tijesta oblikujte 4 manje kugle pa ih ostavite da malo narastu. Zarežite ih škarama, premažite tučenim bjelanjcima i pospite termostabilnim šećerom.

8.    Pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 35 do 40 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. 

9.    Kada se ispeku, pince ostavite da se malo ohlade, narežite i uživajte! 

Pinca 1.jpg

Pinca je tradicionalni uskrsni kruh, u nekim krajevima poznat i pod nazivom sirnica. Iako nema nikakve veze sa sirom, pretpostavlja se da je taj naziv dobila jer su domaćice u nekim prošlim vremenima, u nju, umjesto kvasca, stavljale usireno tijesto. 

Aromatična i mirisna, pinca će se i ovog Uskrsa naći na mnogim stolovima, a kako to obično biva s omiljenim slasticama, i za nju postoje brojni recepti. Mi vam donosimo jedan provjereni, nadahnut onim poznate food blogerice Cukarin, kojega smo malo prilagodili našem ukusu. Uz sve navedene sastojke, obavezno dodajte i nešto strpljenja pa uspjeh neće izostati. 

Pinca 12.jpg

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

panzanella recept.jpg

Panzanella

Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.

Harissa na Instagramu