
Kraljevski doručak: Jaja Benedict
Iako spravljena od jednostavnih sastojaka, imaju posebnu dozu elegancije zbog načina na koji su servirana
- 2 peciva po izboru – najbolje manja brioche peciva ili žemlje
- 4 šnite fine kuhane šunke
- 4 jaja
- Home Chef Hollandaise umak
- Svježi vlasac
- Lisnate salate
- Nekoliko cherry rajčica
- Sol, papar po ukusu
- Peciva prepolovite po dužini i stavite ih na zagrijanu grill tavu da se lagano tostiraju s obje strane
- Za to vrijeme napunite srednje velik lonac vodom i pustite da proključa
- Na tavici, na malo maslaca lagano prepecite šunku i ostavite sa strane
- Kada su peciva porumenila i postala blago hrskava, rasporedite ih na dva tanjura i na svaku polovicu stavite šnitu šunke
- Sada poširajte jaja – postoje dva načina na koje to možete učiniti. Klasični način podrazumijeva dodavanje žlice bijelog vinskog octa u proključalu vodu. Pomoću žlice, u vodi napravite mali 'vrtlog' i u njega nježno spustite jaje koje ste prethodno razbili i stavili u malu zdjelicu. Poširajte jedno po jedno jaje. Dok se jaje pošira, voda ne smije ključati.
- Kuhajte svako jaje cca 2 do 3 minute pa ih mrežastom lopaticom nježno vadite i pažljivo spustite na peciva s preprženom šunkom.
- Za moderniji način poširanja, malu zdjelicu prekrijte prozirnom folijom (neka vam krajevi folije prelaze zdjelicu, lakše ćete umotati jaje) pa foliju premažite maslinovim uljem. U zdjelicu stavite jaje i umotajte ga folijom. Na vrhu zavežite u čvor. Neka voda proključa i odmah smanjite vatru. Smotuljak s jajetom uronite u vodu i kuhajte točno 3 minute. Neka vam vrh od prozirne folije viri van vode. Kuhinjskim nožem ili škarama prerežite čvor kojim ste zavezali smotuljak i jaje postavite na kruh i prženu šunku.
- Preko jaja prelijte zagrijani Home Chef Hollandaise umak i pospite sitno sjeckanim vlascem.
- Posolite i popaprite po ukusu
- Servirajte uz mješavinu lisnatih salata i cherry rajčice.
Hollandaise umak, naravno, možete pokušati napraviti i sami, od žumanjaka, rastopljenog maslaca i malo limunovog soka, ali upozoravamo da to puno jednostavnije zvuči nego što doista jest i zahtjeva priličnu dozu vještine.
Stoga je gotovi Hollandaise umak koji će vas oduševiti svojom kvalitetom, svakako puno praktičnije i brže rješenje pa u jajima Benedict doista možete uživati kada god to poželite.
U slast!
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.