JAJA-BENEDICT_Article-hero-image-1920x800px.jpg
16.04.2024

Kraljevski doručak: Jaja Benedict

Iako spravljena od jednostavnih sastojaka, imaju posebnu dozu elegancije zbog načina na koji su servirana

Vrijeme kuhanja: 20min
Težina pripreme:
Količina: x2
Sastojci:
  • 2 peciva po izboru – najbolje manja brioche peciva ili žemlje
  • 4 šnite fine kuhane šunke
  • 4 jaja
  • Home Chef Hollandaise umak
  • Svježi vlasac
  • Lisnate salate
  • Nekoliko cherry rajčica
  • Sol, papar po ukusu
Priprema:
  1. Peciva prepolovite po dužini i stavite ih na zagrijanu grill tavu da se lagano tostiraju s obje strane
  2. Za to vrijeme napunite srednje velik lonac vodom i pustite da proključa
  3. Na tavici, na malo maslaca lagano prepecite šunku i ostavite sa strane
  4. Kada su peciva porumenila i postala blago hrskava, rasporedite ih na dva tanjura i na svaku polovicu stavite šnitu šunke
  5. Sada poširajte jaja – postoje dva načina na koje to možete učiniti. Klasični način podrazumijeva dodavanje žlice bijelog vinskog octa u proključalu vodu. Pomoću žlice, u vodi napravite mali 'vrtlog' i u njega nježno spustite jaje koje ste prethodno razbili i stavili u malu zdjelicu. Poširajte jedno po jedno jaje. Dok se jaje pošira, voda ne smije ključati.
  6. Kuhajte svako jaje cca 2 do 3 minute pa ih mrežastom lopaticom nježno vadite i pažljivo spustite na peciva s preprženom šunkom.
  7. Za moderniji način poširanja, malu zdjelicu prekrijte prozirnom folijom (neka vam krajevi folije prelaze zdjelicu, lakše ćete umotati jaje) pa foliju premažite maslinovim uljem. U zdjelicu stavite jaje i umotajte ga folijom. Na vrhu zavežite u čvor. Neka voda proključa i odmah smanjite vatru. Smotuljak s jajetom uronite u vodu i kuhajte točno 3 minute. Neka vam vrh od prozirne folije viri van vode. Kuhinjskim nožem ili škarama prerežite čvor kojim ste zavezali smotuljak i jaje postavite na kruh i prženu šunku.
  8. Preko jaja prelijte zagrijani Home Chef Hollandaise umak i pospite sitno sjeckanim vlascem.
  9. Posolite i popaprite po ukusu
  10. Servirajte uz mješavinu lisnatih salata i cherry rajčice.

thumbnail_IMG_5493.jpg

Hollandaise umak, naravno, možete pokušati napraviti i sami, od žumanjaka, rastopljenog maslaca i malo limunovog soka, ali upozoravamo da to puno jednostavnije zvuči nego što doista jest i zahtjeva priličnu dozu vještine.

Stoga je gotovi Hollandaise umak koji će vas oduševiti svojom kvalitetom, svakako puno praktičnije i brže rješenje pa u jajima Benedict doista možete uživati kada god to poželite.

U slast!

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Harissa na Instagramu