Cimet rolice recept hero small.jpg
17.11.2023

Cimet rolice s bundevom

Comfort Food za jesensko-zimske dane

Vrijeme kuhanja: 2h
Težina pripreme:
Količina: x6-8 osoba
Sastojci:
Priprema:

1. Najprije umijesite tijesto. U lončiću otopite maslac i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok malo ne potamni. Maknite s vatre da se malo ohladi. 

2. U lončiću pomiješajte mlako mlijeko, svježi kvasac i med i pustite da se zapjeni.

3. U posudu kuhinjskog robota stavite brašno, šećere, sol i pumpkin spice. Dodajte 2/3 otopljenog maslaca (ostalo ostavite za premazivanje i punjenje), pjenicu od kvasca i mlijeka, jaje i pire od bundeve. Mikserom miješajte 5 minuta najsporijom brzinom. 

4. Tijesto, koje će biti ljepljivo, špatulom prebacite u nauljenu staklenu ili keramičku posudu, prekrijte prijanjajućom folijom i stavite na toplo mjesto da se diže oko 1 sat. Za to vrijeme, tijesto bi se trebalo udvostručiti.

5. Dok se tijesto diže, obložite pleh za pečenje masnim papirom i maslacem premažite rubove.

6. Kad se tijesto udvostručilo, istresite ga na pobrašnjenu radnu površnu, pobrašnite ga po vrhu i razvaljajte u pravokutnik debljine do 1 cm. 

7. Razvaljano tijesto premažite preostalim rastopljenim maslacem te obilno pospite mješavinom dvije vrste šećera i cimeta. 

8. Počnite rolati tijesto širom stranom tako da dobijete lijepu štrucu. 

9. Izrežite šnite deblijne oko 2,5 cm. Budući da je tijesto jako mekano, pripazite kod rezanja da ga ne stisnete previše i tako 'zgužvate' njegove lijepe spirale. Koristite oštar nazubljen nož i s minimalno pritiska režite šnitice. Svaku šniticu pažljivo položite na pleh za pečenje, ostavljajući između njih nešto prostora jer će dodatno narasti.

10. Ostavite rolice na toplom da se dižu još 45 minuta.

11. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite rolice 25 minuta dok ne dobiju zlatnu boju, a njihov miris preplavi kuću. 

12. Dok se rolice peku, napravite glazuru: pjenasto izmiksajte krem sir i dodajte mu šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Lagano umiješajte mlijeko i ostavite sa strane.

13. Kada su rolice pečene, još tople premažite glazurom i ostavite da se malo prohlade. Najukusnije su mlake, uz čašu hladnog mlijeka ili šalicu čaja.  

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

panzanella recept.jpg

Panzanella

Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.

Harissa na Instagramu