Krasuljica list
Krasuljica list
Anthriscus cerefolium
Porijeklom iz južne Rusije, Kavkaza, i Jugoistočne Europe, krasuljica je vjerojatno došla u Sjevernu Europu preko Rimljana.
Tradicionalni simbol novog života, dolazak krasuljice na tržnice signalizira proljeće, doba kada se pojavljuju umaci i juhe od krasuljice na menijma u Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.
Iako je u restoranima najčešće viđena kao ukras, krasuljica zaslužuje širu primjenu u domaćem kulinarstvu.
OKUS
Krasuljica je slatkasto aromatična. Okus je suptilan i opuštajući, s laganim notama anisa i naznakama peršina, kima i papra.
UPOREBLJAVAJU SE svježi listovi, cvjetovi za ukrašavanje.
KUPOVINA I ČUVANJE
Krasuljica nije biljka koja može dugo stajati. U plastičnoj posudi ili vlažnom papirnatom ručniku može izdržati 2-3 dana, čuvana u hladnjaku u pretincu za povrće.
Isjeckana i zamrznuta u malim posudicama može stajati 3-4 mjeseca.
Maslac od krasuljice također se može zamrznuti.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Krasuljica je jedna od neophodnih biljaka u Francuskoj kuhinji; u klasičnoj začinskoj mješavini kombinira se s vlascem, peršinom i estragonom. Sa začinskom mješavinom – ili samom krasuljicom - umješanom u jaja, napraviti ćete izvrstan omlet ili kajganu.
U Nizozemskoj i Belgiji postoji duga tradicija spravljanja juhe od krasuljice, bazirane ili na krumpiru i ljutici ili bogatijoj verziji u koju ide vrhnje i žumanjak.
Krasuljica je izvrsna u krepkim juhama od mesa te daje delikatan okus vinaigrettu (mješavina octa i ulja), maslacu ili kremastim umacima posluženim s ribom, peradi i povrćem.
Dobar je dodatak salatama, probajte je s toplom salatom od krumpira ili sa salatom od repe s ljutikom i vlascem.
Krasuljica se ponekad koristi s estragonom u umaku od jaja i maslaca Béarnaise, a okus krasuljice se najčešće može osjetiti u Frankfurtskom zelenom umaku.
Mala količina krasuljice izvlači okus drugog bilja, ali možete je izdašno koristiti i samu - npr. pospite je preko svježe kuhanog povrća.
Ukoliko je koristite u toplom jelu umješajte je pred kraj kuhanja jer se aroma i okus brzo rasprše kada je se toplinski tretira.
Kovrčava krasuljica (curly chervil), A.c. crispum ima ista obilježja kao i obična krasuljica.
Ključna za mješavinu od začinskog bilja.
DOBRA sa šparogama, repom, mrkvom, kremastim sirevima, jajima, bobom, komoračem, ribom i morskim plodovima, mahunama, zelenom salatom, gljivama, graškom, krumpirom, peradi, rajčicama, teletinom.
DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, repom, vlascem, potočarkom, koprom, metvicom, gorušicom, peršinom, estragonom.
Energija | 992 kJ/ 237 kcal |
Masti | 3.9 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.2 g |
Ugljikohidrati | 49.1 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 23.3 g |
Sol | 0.083 g |
Vlakna | 11.3 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!