Krasuljica list

Šifra artikla: 5000243
1,60 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Krasuljica list

Šifra artikla: 5000243

Anthriscus cerefolium

Porijeklom iz južne Rusije, Kavkaza, i Jugoistočne Europe, krasuljica je vjerojatno došla u Sjevernu Europu preko Rimljana.

Tradicionalni simbol novog života, dolazak krasuljice na tržnice signalizira proljeće, doba kada se pojavljuju umaci i juhe od krasuljice na menijma u Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Iako je u restoranima najčešće viđena kao ukras, krasuljica zaslužuje širu primjenu u domaćem kulinarstvu.

OKUS

Krasuljica je slatkasto aromatična. Okus je suptilan i opuštajući, s laganim notama anisa i naznakama peršina, kima i papra.

UPOREBLJAVAJU SE svježi listovi, cvjetovi za ukrašavanje.

KUPOVINA I ČUVANJE

Krasuljica nije biljka koja može dugo stajati. U plastičnoj posudi ili vlažnom papirnatom ručniku može izdržati 2-3 dana, čuvana u hladnjaku u pretincu za povrće.

Isjeckana i zamrznuta u malim posudicama može stajati 3-4 mjeseca.

Maslac od krasuljice također se može zamrznuti.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Krasuljica je jedna od neophodnih biljaka u Francuskoj kuhinji; u klasičnoj začinskoj mješavini kombinira se s vlascem, peršinom i estragonom. Sa začinskom mješavinom – ili samom krasuljicom - umješanom u jaja, napraviti ćete izvrstan omlet ili kajganu.

U Nizozemskoj i Belgiji postoji duga tradicija spravljanja juhe od krasuljice, bazirane ili na krumpiru i ljutici ili bogatijoj verziji u koju ide vrhnje i žumanjak.

Krasuljica je izvrsna u krepkim juhama od mesa te daje delikatan okus vinaigrettu (mješavina octa i ulja), maslacu ili kremastim umacima posluženim s ribom, peradi i povrćem.

Dobar je dodatak salatama, probajte je s toplom salatom od krumpira ili sa salatom od repe s ljutikom i vlascem.

Krasuljica se ponekad koristi s estragonom u umaku od jaja i maslaca Béarnaise, a okus krasuljice se najčešće može osjetiti u Frankfurtskom zelenom umaku.

Mala količina krasuljice izvlači okus drugog bilja, ali možete je izdašno koristiti i samu - npr. pospite je preko svježe kuhanog povrća.

Ukoliko je koristite u toplom jelu umješajte je pred kraj kuhanja jer se aroma i okus brzo rasprše kada je se toplinski tretira.

Kovrčava krasuljica (curly chervil), A.c. crispum ima ista obilježja kao i obična krasuljica.

Ključna za mješavinu od začinskog bilja.

DOBRA sa šparogama, repom, mrkvom, kremastim sirevima, jajima, bobom, komoračem, ribom i morskim plodovima, mahunama, zelenom salatom, gljivama, graškom, krumpirom, peradi, rajčicama, teletinom.

DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, repom, vlascem, potočarkom, koprom, metvicom, gorušicom, peršinom, estragonom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 992 kJ/ 237 kcal
Masti 3.9 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.2 g
Ugljikohidrati 49.1 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 23.3 g
Sol 0.083 g
Vlakna 11.3 g
Mapa okusa
Preporučamo
SALTED-CARAMEL_Product-image-800x600px.jpg
La Perla Pralina Slana Karamela
1,13 €
5000926 - Malina Sušena
Malina sušena
5,97 €
grill.png
Gus grill ploča
134,98 €
5000339 - Mlinac Torino 20 Cm Hrast Ker. Oak
Mlinac Torino 20cm hrast keramički
57,00 €
pickled pattypan squash.jpg
Mali Patišoni - Bornibus 245g
7,15 €
Salsus_temeljac_Hollandaise_1L.jpg
SALSUS umak Hollandaise 1l
31,86 €
5000664 - China Special Gunpowder
China Special Gunpowder Tea
3,49 €
5000779 - Kumin Sjeme Prah
Kumin prah
3,18 €
5000362 - Narančina Vodica 60ml
Narančina vodica 60ml
12,14 €
5000514 - Rooibos Bio
Rooibos BIO
3,58 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
RECEPT komadina 2Artboard 2-100.jpg

Raviolo di Latte s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, pjenom od Parmigiana Reggiana i paprenim umakom

Raviolo di Latte u ovom receptu podiže klasičnu tjesteninu na novu razinu uz pažljivo izrađeno punjenje od mozzarelle i Parmigiana Reggiana, posluženo s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, laganom pjenom od sira i paprenim umakom. Savršena kombinacija tekstura i okusa za posebne prilike – elegantno jelo koje spaja udobnost i sofisticiranost na tanjuru.

Blog-homepage-orange grapefruit.jpg

Biljni čaj Orange Grapefruit - Ledeni čaj i koktel gin&tonic

Ovaj kiselo-gorki napitak pravo je pjenušavo osvježenje za dugo toplo ljeto!

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu