Quatre epices
Quatre epices
SASTOJCI: crni i bijeli papar, muškatni orah, klinčić, đumbir, piment
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice.
Doslovni prijevod ove klasične francuske mješavine znači četiri začina, međutim quatre épices vrlo rijetko sadrži samo četiri začina, već pet ili šest.
Ovo je mješavina koja se prvenstveno upotrebljava za mesne prerađevine kao što su špek, šunka, kobasice, galantine, terine, paštete i confit. Izvrsno paše uz jela koja sadrže teže namirnice kao što su divljač ili govedina kuhani u umacima na bazi crnog vina.
Bez obzira što sadrži papar ovu mješavinu možete upotrijebiti kod pripreme raznih pudinga, kolača ili keksa. Ako ste pak skeptični pripremite svoju mješavinu te umjesto papra koristite piment i cimet.
Koristan je kao začin za glazuru pečene šunke te za začinjavanje svinjetina prije pečenja.
U ovoj mješavini cimet ponekad zamijeni đumbir, piment zamijeni klinčić, a macis muškatni oraščić, no na vama je da odlučite.
DOBAR kod pripreme terina, galantina, kobasica, špeka, šunki, pašteta, ragua, kolača, keksi, pudinga.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.