Čili pequin cijeli
40.000 - 60.000 SHU
Čili pequin cijeli
40.000 - 60.000 SHU
Capsicum annuum
Pequin je meksički čili koji u većini slučajeva raste kao divlja biljka, a najvažniji razlog za to je što ove male plodove obožavaju jesti ptice (ljutina kapsaicina na njih ne djeluje). Shodno tome, jedno od imena za ovu papričicu je bird chiles (ptičji čili).
JAČINA: 40.000 - 60.000 SHU (poprilično ljuta)
OKUS
Pequin čili papričica nije veća od zrna graška, ovalna je, žarko crvene boje, mirisna, kompleksnog okusa s voćnim tonovima.
KUPOVINA I ČUVANJE
Sušenu papričicu držite u zatvorenoj posudi na suhom i zatvorenom mjestu.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Ovo je odlična papričica za salse, ljute umake, ulja i octeve te juhe. Poprilično je ljuta tako da je koristite pažljivo.
Zbog veličine može se stavljati u mlinac za papar i koristiti po potrebi.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.