Čili bird's eye cijeli
50.000 - 100.000 SHU (ljuta)
Čili bird's eye cijeli
50.000 - 100.000 SHU (ljuta)
Bird's eye - ljuta čili papričica
Capsicum annuum
Sićušna Bird's eye čili papričica potječe iz Vijetnama, Kambodže, Tajlanda i okolnih zemalja, no u današnje vrijeme mogu se pronaći po cijelom svijetu.
Vjeruje se da se zovu Bird's eye (ptičje oko) zato što ih šire ptice na koje ne utječe ljutina papričice.
JAČINA: 50 000-100 000 SHU (ljuta)
OKUS
Čili Bird's Eye voljen je zbog svoje blage slatkoće i iznimne ljutine.
KUPOVINA I ČUVANJE
Kad sazru, papričice su uglavnom crvene boje, no mogu biti i žute, ljubičaste ili crne. Čuvati na zatvorenom i tamnom mjestu kako bi sačuvale okus.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Vrlo su popularne u zemljama iz kojih izvorno potječu te već nekoliko papričica jelima daje popriličnu ljutinu.
Omiljen je čili u Tajlandskoj kuhinji te ga koriste u pripremi currya i raznih salata, dok ga u Vijetnamu koriste za sambale i umake.
Kroz povijest poznate su kao prirodno sredstvo protiv artritisa, reumatskih tegoba, nadutosti i zubobolje, a mogu poslužiti i kao repelent protiv insekata ako se pomiješaju s vodom.
Za jela od mesa, povrće, umake, pečenja, perad, ribu, juhe, divljač, tex-mex.
Energija | 0 kJ/ 40 kcal |
Masti | 0.4 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 8.8 g |
- od kojih šećeri | 5.3 g |
Proteini | 1.9 g |
Sol | 0.009 g |
Vlakna | 1.5 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.