
03.03.2023
Quiche od cvjetače i karameliziranog luka
Ako ste se već zasitili klasičnog quiche Lorraine i nadjeva od luka, slanine i sira, ova će povrtna varijanta omiljene francuske slane pite biti pravo osvježenje.
Vrijeme kuhanja:
Težina pripreme:
Količina:
Sastojci:
- TIJESTO:
- 150 g glatkog brašna
- 1 i pol jušna žlica gustina
- ¼ čajne žličice soli
- 6 jušnih žlica maslaca, izrezanog na kockice
- 1 jaje
- ____
- NADJEV:
- Mala glavica cvjetače (može i šenon), narezana na cvjetiće
- 3,5 jušnih žlica maslinovog ulja
- 1 veća glavica luka, narezana na tanke listiće
- 1 jušna žlica Dijon senfa
- 2 veća jaja
- 200 g mascarpone sira
- 1 dl slatkog vrhnja
- 100 g naribanog sira (gruyera ili ementalera)
- 2 jušne žlice naribanog parmezana
- Papar
- Sol
- Muškatni oraščić
Priprema:
TIJESTO
- U većoj posudi pomiješajte brašno, gustin i sol.
- Dodajte komadiće maslaca i rukama ga umiješajte u suhe sastojke.
- Dodajte jaje i mijesite dok se svi sastojci ne povežu u tijesto.
- Sve ovo možete napraviti i u kuhinjskom robotu – bit će brže.
- Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini te ga smjestite u kalup promjera 25 cm. Utisnite rubove i stavite u hladnjak na 30 minuta.
NADJEV
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva
- Narezanu cvjetaču prelijte s 2 žlice maslinovog ulja i dobro promiješajte. Rasporedite je na pleh za pečenje obložen masnim papirom, posolite i popaprite te pecite dvadesetak minuta.
- Pečenu cvjetaču ohladite, a potom dodatno usitnite.
- Zagrijte na tavi preostalo maslinovo ulje i dodajte narezani luk, posolite i popaprite te karamelizirajte dvadesetak minuta, uz povremeno miješanje. Ostavite da se ohladi
- Temperaturu pećnice smanjite na 180 stupnjeva.
- Unaprijed pripremljeno tijesto izvadite iz hladnjaka, izbodite vilicom i stavite u pećnicu da se peče 'naslijepo' desetak minuta
- Izvadite tijesto iz pećnice i pustite da se prohladi. Zatim ga ravnomjerno premažite senfom pa po njemu rasporedite karamelizirani luk i cvjetaču.
- Pjenjačom umutite jaja, dodajte im mascarpone i slatko vrhnje, a potom i sol te muškatni oraščić. Lagano u tu smjesu umiješajte naribani sir. Sve skupa prelijte preko cvjetače i pospite ribanim parmezanom.
- Pecite dok quiche lijepo ne porumeni, otprilike 40 minuta.
- Servirajte mlako, uz zelene lisnate salate.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pumpkin Spice Latte - najfinija kava s okusom bundeve
Provedite prve dane jeseni uz najfiniji domaći pumpkin spice latte napitak koji pršti mirisima i aromama jeseni.

Pumpkin spice and everything nice!
Recept za kolač od bundeve.
Sugar and spice and everything nice poznata je američka uzrečica koju vam mi ove jeseni donosimo u poboljšanoj verziji koja uključuje – pumpkin spice!
Harissa na Instagramu