QUICHE recept 2 Article-hero-image-1920x800px.jpg
03.03.2023

Quiche od cvjetače i karameliziranog luka

Ako ste se već zasitili klasičnog quiche Lorraine i nadjeva od luka, slanine i sira, ova će povrtna varijanta omiljene francuske slane pite biti pravo osvježenje.

Vrijeme kuhanja: 1 sat 30 min
Težina pripreme:
Količina: x8
Sastojci:
  • TIJESTO:
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 i pol jušna žlica gustina
  • ¼ čajne žličice soli
  • 6 jušnih žlica maslaca, izrezanog na kockice
  • 1 jaje
  • ____
  • NADJEV:
  • Mala glavica cvjetače (može i šenon), narezana na cvjetiće
  • 3,5 jušnih žlica maslinovog ulja
  • 1 veća glavica luka, narezana na tanke listiće
  • 1 jušna žlica Dijon senfa
  • 2 veća jaja
  • 200 g mascarpone sira
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • 100 g naribanog sira (gruyera ili ementalera)
  • 2 jušne žlice naribanog parmezana
  • Papar
  • Sol
  • Muškatni oraščić
Priprema:

TIJESTO

  1. U većoj posudi pomiješajte brašno, gustin i sol.
  2. Dodajte komadiće maslaca i rukama ga umiješajte u suhe sastojke.
  3. Dodajte jaje i mijesite dok se svi sastojci ne povežu u tijesto.
  4. Sve ovo možete napraviti i u kuhinjskom robotu – bit će brže.
  5. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini te ga smjestite u kalup promjera 25 cm. Utisnite rubove i stavite u hladnjak na 30 minuta. 

NADJEV

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva
  2. Narezanu cvjetaču prelijte s 2 žlice maslinovog ulja i dobro promiješajte. Rasporedite je na pleh za pečenje obložen masnim papirom, posolite i popaprite te pecite dvadesetak minuta. 
  3. Pečenu cvjetaču ohladite, a potom dodatno usitnite.
  4. Zagrijte na tavi preostalo maslinovo ulje i dodajte narezani luk, posolite i popaprite te karamelizirajte dvadesetak minuta, uz povremeno miješanje. Ostavite da se ohladi
  5. Temperaturu pećnice smanjite na 180 stupnjeva.         
  6. Unaprijed pripremljeno tijesto izvadite iz hladnjaka, izbodite vilicom i stavite u pećnicu da se peče 'naslijepo' desetak minuta
  7.  Izvadite tijesto iz pećnice i pustite da se prohladi. Zatim ga ravnomjerno premažite senfom pa po njemu rasporedite karamelizirani luk i cvjetaču.
  8. Pjenjačom umutite jaja, dodajte im mascarpone i slatko vrhnje, a potom i sol te muškatni oraščić. Lagano u tu smjesu umiješajte naribani sir. Sve skupa prelijte preko cvjetače i pospite ribanim parmezanom.
  9. Pecite dok quiche lijepo ne porumeni, otprilike 40 minuta. 
  10. Servirajte mlako, uz zelene lisnate salate.

 

Quiche Blog-homepage-960x655px.jpg

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
pumpkin spice-4.jpg

Pumpkin Spice Latte - najfinija kava s okusom bundeve

Provedite prve dane jeseni uz najfiniji domaći pumpkin spice latte napitak koji pršti mirisima i aromama jeseni. 

pumpkin spice.jpg

Pumpkin spice and everything nice!

Recept za kolač od bundeve.

Sugar and spice and everything nice poznata je američka uzrečica koju vam mi ove jeseni donosimo u poboljšanoj verziji koja uključuje – pumpkin spice! 

Harissa na Instagramu