
Parfe torta od kestena
Pravo osvježenje
- TIJESTO:
- 150g mljevenog keksa (Petit beurre ili Plazma)
- 50g mljevenih tostiranih badema
- 50g čokoladnih suza BIO
- 80g maslaca
- 2čajne žličice Nielsen Massey
- prstohvat soli
- KESTEN KREMA:
- 400ml mlijeka
- 4 jušne žlice meda (bagrem ili kesten)
- 1 vrećica pudinga od vanilije BIO
- 1 jušna žlica gustina
- 200g nezaslađenog kesten pirea
- BIJELA KREMA:
- 2dl slatkog vrhnja
- 4dl kiselog vrhnja
- 3 žlice meda
- 2 čajne žličice želatine u prahu BIO
- 6 žlica hladne vode, za želatinu
- GLAZURA:
- 100 g tamne čokolade
- 3 jušne žlice biljnog ulja
Tijesto:
- Maslac otopite na vatri, dodajte mu čokoladu i zagrijavajte uz miješanje sve dok se čokolada ne otopi i masa ne ujednači.
- Maknite s vatre i dodajte mljevene kekse i mljevene tostirane bademe. Dobro izmiješajte i utapkajte na dno kalupa za torte promjera 24 cm kojega ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ostavite u frižideru da se stisne dok vi pripremate kreme.
Kesten krema:
- Od 400 ml mlijeka odvojitie 100 ml, a ostatku dodajte med i ekstrakt vanilije i stavite na vatru da provrije.
Prašak za puding, gustin i želatinu pomiješajte sa 100 ml hladnog mlijeka i dobro miješajte da se stvori homogena smjesa. Tako dobivenu smjesu u tankom mlazu ulijevajte u vrelo mlijeko, neprestano miješajući i na laganoj vatri kuhajte još par minuta. - Maknite s vatre i umiješajte kesten pire.
- Kremu premažite preko tijesta i ostavite da se dobro ohladi.
Bijela krema:
- Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri par minuta.
- Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag, dodajte mu kiselo vrhnje i med i lagano mikserom ili pjenjačom umutite u jednoličnu smjesu.
- Nabubrilu želatinu otopite na laganoj vatri, dodajte joj par žlica smjese od vrhnja pa sve zajedno ulijte u ostatak bijele kreme i još kratko miksajte.
- Tako dobivenu kremu premažite preko kreme od kestena i ostavite u frižideru barem sat vremena da se stisne.
Glazura:
- U vodenoj kupelji pomiješajte ulje i kockice čokolade te zagrijavajte dok se čokolada ne otopi. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu, tekuću smjesu. Glazuru lagano prelijte preko torte, okrećući kalup dok se ujednačeno ne razlije i prekrije cijelu površinu. Brzo vratite u frižider na hlađenje, dok se čokolda ne stisne. Servirajte hladno.
Ova raskošna ljepotica odlično će zaokružiti svaki ručak ili večeru koju ćete pripremati u predblagdansko doba. Osim što spaja prekrasne arome kestena, vanilije, prženih badema i čokolade, nakon obilnog obroka bit će pravo osvježenje jer ne sadrži šećer ni jaja. Osim toga, riječ je o torti koja se ne peče pa će vaša pećnica ostati slobodna za druge delicije koje ste imali u planu. Oduševit će sve goste, a posebno je draga i djeci.
Kesten pire, naravno, možete pripremiti sami, ali odlično će poslužiti i onaj iz slastičarnice koji će vam dodatno uštedjeti vrijeme.
Najnoviji recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Zimska salata od koromača
Osvježavajuća salatu od koromača i naranče s octom od nara koju možete servirati uz glavno jelo, ali i konzumirati samu, kao svojevrsni lagani detox obrok.

Lungić Wellington s umakom od crnog vina
Preporučamo vam da ga servirate uz fantastični Home Chef umak od crnog vina, poznatiji i kao Bordelaise umak.