Panzanella
talijanska salata od rajčica i starog kruha
- 60 dkg zrelih rajčica, može različitih vrsta, narezanih na komade
- 250 g starog kruha, najbolje foccaccie ili ciabatte, narezanog na veće kockice
- maslinovo ulje
- aceto balsamico
- 1 mala ljutika ili manji luk, sitno nasjeckan
- nekoliko fileta slanih inćuna
- šaka crnih maslina bez koštica
- stručak svježeg bosiljka
- sol
- papar
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Narezane rajčice stavite u cjedilo i lagano posolite. Ostavite ih 15 minuta da puste višak tekućine.
- Kockice kruha rasporedite na pleh za pečenje, poškropite ih maslinovim uljem, lagano posolite i dobro izmiješajte rukama. Pecite ih oko 15 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.
- U zdjeli pomiješajte preostalo ulje, ocat i luk. Začinite solju i paprom po ukusu. Dodajte sitno sjeckane filete inćuna, rajčicu, kruh, masline, kapare i natrgani bosiljak.
- Sve dobro promiješajte i pospite preostalim bosiljkom. Ostavite u frižideru da se ohladi pa onda servirajte i uživajte.
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Osnovni recept čine kockice starog kruha, rajčica i luk te dressing na bazi maslinovog ulja i vinskog octa. No, po želji joj možete dodati i svježe krastavce, masline, kapare, slane inćune pa čak i neki od mekih sireva, poput ricotte ili izmrvljene fete. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.
Više o povijesti i porijeklu Panzanelle pročitajte na našem blogu.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!