Ksantan guma E415 - bezglutenski zgušnjivač
Xanthan gum
Ksantan guma E415 - bezglutenski zgušnjivač
Xanthan gum
Ksantan guma, poznata i kao E415, umjetni je zgušnjivač, stabilizator i sredstvo za želiranje. Dobiva se fermentacijom kukuruznog šećera uz pomoć bakterija Xanthomonas camestris.
Osim što jela zgušnjava, dodaje im i vlakna te je zato odličan izbor za dodatak bezglutenskim jelima. Miješa se s toplom vodom kako bi se izbjeglo stvaranje grudica.
Jedna od karakteristika ksantan gume je ta da tekućine koje sadrže ksantan kinetičkim djelovanjem - mućkanjem, postaju manje viskozne odn. "tekućije", te se u kraćem periodu ponovno zgusnu.
U većim dozama djeluje laksativno, bezopasna je i dopuštena u ekološkoj proizvodnji hrane.
Za izradu džemova, želea i voćnih namaza dodaje se do 10g/kg, a NE koristi se za izradu bombonskih želea i dehidrirane hrane koja za vrijeme konzumiranja nabubri.
Energija | 1389 kJ/ 332 kcal |
Masti | 0 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 77.8 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 0 g |
Sol | 0.02889 g |
Vlakna | 77.8 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.