Ksantan guma E415 - bezglutenski zgušnjivač

Xanthan gum

Šifra artikla: 5000244
2,76 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Ksantan guma E415 - bezglutenski zgušnjivač

Xanthan gum

Šifra artikla: 5000244

Ksantan guma, poznata i kao E415, umjetni je zgušnjivač, stabilizator i sredstvo za želiranje. Dobiva se fermentacijom kukuruznog šećera uz pomoć bakterija Xanthomonas camestris. 

Osim što jela zgušnjava, dodaje im i vlakna te je zato odličan izbor za dodatak bezglutenskim jelima. Miješa se s toplom vodom kako bi se izbjeglo stvaranje grudica.

Jedna od karakteristika ksantan gume je ta da tekućine koje sadrže ksantan kinetičkim djelovanjem - mućkanjem, postaju manje viskozne odn. "tekućije", te se u kraćem periodu ponovno zgusnu.

U većim dozama djeluje laksativno, bezopasna je i dopuštena u ekološkoj proizvodnji hrane.

Za izradu džemova, želea i voćnih namaza dodaje se do 10g/kg, a NE koristi se za izradu bombonskih želea i dehidrirane hrane koja za vrijeme konzumiranja nabubri.  

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1389 kJ/ 332 kcal
Masti 0 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 77.8 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 0 g
Sol 0.02889 g
Vlakna 77.8 g
Bez Bez glutena
Mapa okusa
Preporučamo
1000080 - Mješavina Od Bilja Za Dipove
Mješavina od bilja za dipove
3,85 €
Sol_Maestral_mlinac_80g.png
Mlinac Sol Maestral 80g
4,74 €
cimet-cejlon-mljeveni_web.jpg
Cimet Ceylon mljeveni
3,77 €
Harissa_ukrasna_poklon_vrecica_crna_s_bijelom_masnicom.jpg
Vrećica torbica crna
2,65 €
HARISSA - Merry Christmass.jpg
Poklon kutija HARISSA
38,98 €
5000511 - Ribež Za đumbir Porculan
Ribež za đumbir porculan
19,05 €
Tomato&basil aceto.jpg
Ocat Rajčica i Bosiljak
60,69 €
malina-prah_web.jpg
Malina prah
10,75 €
1000036 - Začin za medenjake
Začin za medenjake
4,44 €
5000514 - Rooibos Bio
Rooibos BIO
3,58 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu