Pomelo ušećereni
Kineski grejp
Pomelo ušećereni
Kineski grejp
SASTOJCI: 52,8% pomelo (korica), 46% šećer od šećerne trske, limunska kiselina, sumporni dioksid
ALERGENI: sumporni dioksid i sulfiti koncentracije veće od 10 mg/kg ili 10 mg/l.
Citrus maxima
Pomelo ili kineski grejp najveće je citrusno voće iz porodice Rutaceae i glavni je predak grejpa. Podrijetlom je iz kopnene jugoistočne Azije i malezijskog dijela otoka Borneo.
Pomelo se u zapadnom svijetu često naziva "šedok" (eng. Shaddock). Naziv "shaddock" potječe od stanovitog kapetana Shaddocka, za kojeg se smatra da je donio sjeme pomela s indonezijskog arhipelaga i ostavio ga na Barbadosu misleći kako će klima tamo biti dovoljno topla da sjeme može napredovati.
Stablo pomela može doseći i do 13 metara visine. Ovalni zimzeleni listovi imaju široko krilate peteljke (stabljike listova). Cvjetovi su veliki i bijeli, a nasljeđuju ih vrlo veliki i gotovo kruškoliki plodovi koji su limun-žute do zelene boje i slatkastog okusa. Pulpa može biti blijeda ili ružičaste boje.
Pomelo je, kao i velika većina voća iz obitelji citrusa, bogat vitaminom C. Niskokalorično je voće i pomaže u održavanju tjelesne težine te opskrbljuje tijelo potrebnim prehrambenim vlaknima i proteinima. Pomelo također nudi ključni spektar vitamina B za regulaciju metabolizma i stanične energije.
Sušeni i zaslađeni pomelo bogat je vitaminima kao i u sviježem obliku.
Koristite ga kod ukrašavanja poslastica kojima pored svježine dodaje i specifičnu aromu.
Energija | 0 kJ/ 350 kcal |
Masti | 0 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 86 g |
- od kojih šećeri | 80 g |
Proteini | 0 g |
Sol | 0 g |
Vlakna | 2 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.