voce-iz-teglice2_Article-hero-image-1920x800px.jpg
13.09.2022

Voće iz teglice!

Džemovi, pekmezi, želei i slatko. Ali i ljuto!

sljive_Article-hero-image-1920x800px.jpg

„Operite voće, očistite ga i narežite…“ - tako počinje gotovo svaki recept za voće iz teglice. A ako je u teglici, to znači da smo ga prethodno termički obradili i dodali mu šećer i još poneki sastojak. Zašto toliko okolišamo i ne nazivamo svako ukuhano voće pekmezom ili džemom, pitate se s pravom? Zato što to naprosto nije točno.

Postoji čitav niz varijanti i metoda ukuhavanja voća, uz manje ili veće razlike i nijanse, te isto toliko naziva. A od 2011. priča je postala i formalna jer je EU donijela poseban pravilnik o ovim proizvodima od voća u kojemu je strogo definirano što koji od njih podrazumijeva. Tako danas na EU tržištu postoji osam kategorija proizvoda: džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmeladu, žele marmeladu, zaslađeni kesten pire i pekmez.  

Nostalgični okus džema

No, kako god ih zvali – džem, pekmez ili marmelada imaju nevjerojatnu sposobnost da nas u trenutku  vrate u djetinjstvo. Bilo da je riječ o džemu od marelice koji curi iz mamine palačinke dok je pohlepno trpamo usta ili o bakinom pekmezu od šljiva koji, usprkos usmenoj predaji recepta, nikome nikad nije uspio kao njoj. 

               pancakes_Blog-homepage-960x655px.jpg

I dok smo nekada na policama samoposluživanja uspijevali pronaći tek miješanu marmeladu, i, u boljem slučaju, džemove od jagode i marelice te pekmez od šljiva, danas možemo uživati u nebrojenim voćnim kombinacijama koje uključuju i tropsko voće poput ananasa, marakuje i manga, ali i dodatke poput čokolade, chilli papričica i raznih alkoholnih pića. No, usprkos obilju ponude kupovnog ukuhanog voća, i dalje teško odolijevamo kućnoj pripremi džemova i pekmeza. 

Džem je uvijek dobra ideja!

Za razliku od druge zimnice čija sezona završava negdje u listopadu, sezona voća iz teglice zapravo ne postoji. Njezina se sezona poklapa sa sezonom voća koje želimo konzervirati za zimu, odnosno za dio godine kada ono nije u sezoni. No, od svog voća koje imamo na raspolaganju – a ukuhavati se može doista svako voće – nekako najradije džemove i pekmeze i dalje kuhamo (ili pečemo) od šljiva. Tu su negdje i jagode i marelice - klasika, rekli bismo.

pekmez-šljive-web-3.jpg

No, jeste li znali da sjajan žele možete pripremiti i od grožđa? Naročito je ukusan i aromatičan onaj od sorte Izabela koja je upravo u sezoni i raste u mnogim vrtovima i dvorištima. Priprema je izuzetno jednostavna i brza – trebat će vam tek nekoliko sastojaka: naravno, grožđe koje ćete oprati i odvojiti od peteljki,  sasvim malo šećera jer je Izabela slatka, malo vanilije za finu aromu i odabrano sredstvo za želiranje ili ugušćivanje. Probajte, ugodno ćete se iznenaditi. 

Duga povijest džemova

Konzerviranje voća ukuhavanjem seže daleko u prošlost, puno dalje nego možda mislite - to je jedan od najstarijih načina čuvanja hrane. Ljudi su džemove pripremali i konzumirali još u staroj Grčkoj, a naročito su popularni bili među vojnicima u Napoleonskim ratovima. 

Prvi zapisani recept za pripremu džema nalazi se u prvoj poznatoj kuharici – De Re Coquinaria Marka Apicija koja datira iz 4. stoljeća prije Krista. Knjiga sadrži više od 500 recepata, među kojima je i recpet za mekano, zrelo voće koje se zagrijava s medom. Smjesa se potom hladila i spremala. Bio je to najraniji poznati oblik džema. Obično se servirao kao poslastica na kraju objeda. 

jam-g1160dbf01_1920.jpg

Šećer je stigao u Europu

Tijekom Križarskih ratova, od 1095. do 1492., vojnici su šećer donijeli natrag u Europu pa je tako i porasla popularnost džema. Prvi spomen šećera u Engleskoj datira iz 1099 godine i često je opisivan kao ukusan 'novi začin'. Zapisi iz 1319 govore o tome kako je šećer bio dostupan u Londonu za 'dva šilinga za funtu'.

Navodno je Ivana Orleanska jela džem od dunje za hrabrost prije bitke, a mornari su ga uključivali u svoje zalihe za duga putovanja. Ljudi su uskoro počeli povezivati manjak vitamina C i skorbut, a ukuhano voće svakako je bilo bolje nego nikakvo pa se džem sve više i češće pripremao.

Prva marmelada

Vjeruje se da je prvu marmeladu pripremio liječnik škotske kraljice Mary, 1561. Koristio je drobljene naranče i šećer kao lijek za njezinu bolest. Navodno je i francuski kralj Louis XIV bio lud za džemom te je tražio da se upravo ta poslastica servira na kraju svakog ručka, na srebrnom pladnju, a konzumirao se posebnim, srebrnim žličicama. Džem za ovoga kralja pripremao se od voća iz vrtova dvorca Versailles, a među ostalim, koristio se i ananas. 

Danas se, od svih varijanti ukuhanog voća, u kućnoj radinosti najčešće pripremaju džemovi i pekmezi, a sve su popularniji i chutneyi – pikantni slatko-kiseli pripravci od zrelog voća s dodatkom različitih, često neočekivanih začina poput chillyja, klinčića, octa, vina, sjemenki gorušice i kardamoma.  

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
kiseljenje_Blog-homepage-960x655px.jpg

Malo drugačija zimnica: brzo ukiseljeni luk ili šampinjoni

Do gotove zimnice za manje od 15 minuta!

jabuka-web_Blog-homepage-960x655px.jpg

Jesenski kolač od jabuka i meda

Sočan i brz, topi se u ustima!

Začinite Instagram