Article-hero-image-čaj blog.jpg
20.05.2021

Od polja do šalice - Međunarodni dan čaja

Datum, povijest i značaj

Čaj je aromatični napitak koji ima veliku potražnju na svjetskom tržištu. Nakon vode, drugo je najčešće korišteno piće na svijetu i za pojedine narode čaj je sastavni dio života i kulture. 

Vjeruje se da čaj potječe iz sjeveroistočne Indije, sjevernog Mijanmara (Burme) i jugozapadne Kine, ali nije poznato točno mjesto na kojem je biljka prvi put izrasla. Postoje dokazi da se čaj konzumirao u Kini prije 5000 godina i možemo zaključiti da je čaj već dugo s nama.

Međutim, uzgoj čaja zahtijeva intenzivnu njegu i napore. Stoga, da bi se vladama i javnosti skrenula pozornost na probleme koji okružuju proizvodnju čaja i na to kako plantaže čaja, mali proizvođači čaja i potrošači utječu na globalnu trgovinu čajem svake godine se obilježava Međunarodni dan čaja.

čaj2.jpg

Značaj

Čaj je kroz povijest bio vrijedna ekonomska roba i cilj ovog dana jest promocija i poticanje kolektivne akcije za provođenje aktivnosti u korist održive proizvodnje i konzumacije čaja, te podizanje svijesti o njegovoj važnosti u borbi protiv gladi i siromaštva.

Industrija čaja glavni je izvor prihoda i prihoda od izvoza milijunima obitelji u nekim od najsiromašnijih zemalja i, kao radno intenzivan sektor, nudi radna mjesta, posebno u udaljenim i ekonomski nepovoljnim područjima. Čaj može igrati značajnu ulogu u ruralnom razvoju, smanjenju siromaštva i sigurnosti hrane u zemljama u razvoju, budući da je jedan od najvažnijih profitnih kultura.

Dan se također fokusira na razmatranju važnih pitanja poput proizvodnih ostataka čaja, klimatskih promjena, tehnologije i trendova u proizvodnji i potrošnji u industriji čaja. Kako bi obilježili ovaj dan, preko 150 predstavnika čajnih organizacija okuplja se i održava seminar kako bi razgovarali o prožimajućim problemima čajne industrije kao i o problemima s kojima se suočavaju njihove zemlje.

pexels-maria-tyutina-814264 (1).jpg

Datum i povijest 

Međunarodni dan čaja prvi put se spominje i obilježava u New Delhiju, u Indiji davne 2005. godine. Od onda su svake godine uz Indiju zemlje poput Indonezije, Šri Lanke, Malezije, Tanzanije i drugih Međunarodni dan čaja obilježavale 15. prosinca.

Opća skupština ujedinjenih naroda (United Nations General Assembly – UNGA) prepoznala je veliku važnost čaja i odredila 21. svibnja dan kada se u svijetu obilježava Međunarodni dan čaja. Razlog zašto je baš odabran 21. svibnja jest taj što sezona proizvodnje čaja započinje u svibnju u većini zemalja proizvođača čaja. 

čaj 3.jpg

Prema UN-u, čaj ima ljekovitu vrijednost i donosi mnoge zdrastvene prednosti ljudskom organizmu.

Isprobajte čajeve iz naše kolekcije i dopustite da njihovi okusi i mirisi prožmu sva vaša osjetila. 

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-medenjaci recept.jpg

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci

Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Začinite Instagram