pexels-valeria-boltneva-7474060.jpg
13.03.2023

BRUSCHETTA – mlađa sestra puno slavnije pizze

pexels-rodnae-productions-5593694-2.jpg

Bruschetta je jedno od najpoznatijih talijanskih predjela. Jednostavna je, a za njezinu je pripremu potrebno tek nekoliko sastojaka – najčešće su to kruh, rajčica, maslinovo ulje, bosiljak i češnjak. 

Boje i okusi ovog jednostavnog jela prizivaju davna vremena, kada su rimski trgovački brodovi plovili Sredozemljem, prenoseći vino, ulje i pšenicu. Stoga ne čudi da su osnovni sastojci bruschette upravo ulje i kruh. Puno kasnije, tijekom 16. stoljeća, bruschetti je dodana rajčica – povrće koje je otkriveno na američkom kontinentu. Bila je to novost koja je zaokružila njezinu najklasičniju formu.

Upravo kao i pizza, i bruschetta se smatra hranom siromaha, a posebno su je voljeli seljaci koji su, upravo zahvaljujući njoj, uspijevali dati novi život starom kruhu. Danas, zahvaljujući mogućnosti dodavanja skupih sastojaka poput dimljenog lososa, tartufa ili kavijara, ona postaje pravi poligon za maštu svakog kuhara koji na njoj može sljubiti najrazličitije arome iz raznih krajeva svijeta. 

Porijeklo bruschette

Bruschetta 2-2.jpg

Pravo porijeklo bruschette zapravo nije posve razjašnjeno: o njoj ne postoje sigurni podaci, već samo tragovi. Mnogi gastronomski stručnjaci iznijeli su razne pretpostavke o njezinom 'mjestu rođenja' pa se smatra da je riječ o području koje se nalazi između talijanskih regija Toscane i Lazija. 

Naime, upravo na tom području živjeli su Etruščani koji su prvi koristili maslinovo ulje. Doduše, oni su ga upotrebljavali za vjerske obrede, kao lijek ili kao gorivo za fenjere. Zasluge za njegovo uvođenje u gastronomiju ipak se pripisuju starim Rimljanima. Stoga je vrlo moguće da je prva bruschetta nastala iz ruku nekog rimskog seljaka koji je na taj način htio kušati svoje ulje. 

Boje pričaju priču 

Nerijetko se može čuti kako bruschetta svojim sastojcima zapravo priča priču o talijanskoj zastavi. Talijanski trikolor – zeleno, bijelo, crveno ovdje dolazi u obliku najkvalitetnijih sastojaka: crvena u obliku rajčice, bijela u obliku kruha i češnjaka te zelena kao bosiljak i maslinovo ulje. Naravno, ovo vrijedi samo ako govorimo o klasičnoj bruschetti koju mnogi Talijani, ali i ljubitelji talijanske kuhinje diljem svijeta, smatraju jedinom pravom. 

pexels-askar-abayev-5638331.jpg

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
JAJA-BENEDICT_Blog-homepage-960x655px.jpg

Kraljevski doručak: Jaja Benedict

Hollandaise gotovi umak koji će vas oduševiti ne samo svojom kvalitetom, već i kao puno praktičnije i brže rješenje, pa u jajima Benedict doista možete uživati kada god to poželite.

vesna recepti-14.webp

Panirana puretina u sezamu i pistaciji s prilogom

Umjesto da naručujemo, pokušali smo sami rekonstruirati "take-away" recept za paniranu puretinu u sezamu i mljevenim pistacijama, rizi-bizi s ukiseljenim povrćem i coleslaw salatu s domaćom ljutom majonezom. Bilo je bolje od očekivanog, a vi nam javite svoje dojmove!

 

Harissa na Instagramu