Začinsko bilje

Ružmarin - list

Ružmarin - list

Ružmarin - list
5,18 kn

Ružmarin - list

O proizvodu

Šifra artikla: 5000525

Rosmarinus officinalis

Ružmarin je gusta, drvenasta, zimzelena trajnica koja potječe s Mediterana, ali je dugo uzgajana u zonama umjerene klime u Europi i Americi. U Engleskoj se uzgaja jos od rimskog doba.

U 9. St. Charlemagne, u djelu Capitulaire de Villes, uvrstio je ružmarin na listu bilja koje bi trebalo rasti na carskom imanju; u kasnom srednjem vijeku i dalje se upotrebljavao kao biljka za posipanje ili palio kao mirisni štapić.

OKUS

Jako aromatičan, topli i paprenast, smolast i gorkast, s notama borovine i kamfora. U okusu su prisutni muškatni oraščić i kamfor; u ustima ostavlja drvenast, balzamičan i jedak okus.

Cvjetovi imaju blaži okus od listova.

UPOTREBLJAVAJU SE mali igličasti listovi, grančice, stabljike, cvjetovi.

KUPOVINA I ČUVANJE

Kupite sadnice iz staklenika ili uzgojite iz reznica, svježe grančice dostupne su u supermarketima i mogu se držati nekoliko dana u hladnjaku ili u vazi.

Dostupan je tijekom cijele godine pa nema velike potrebe za suhim ružmarinom, iako zadržava većinu svog okusa, a listove se može lako zgnječiti u mužaru.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Okus ružmarina jak je i nejasan, ne gubi se dugim kuhanje stoga koristite ružmarin oprezno, čak i u složencima koji se sporo kuhaju.

U Italiji je popularan s teletinom, a u mediternaskim jelima upotrebljava se s povrćem prženim na maslinovom ulju.

Cijele grančice dobre su u marinadama, pogotovo za janjetinu, a stavljen ispod mesa ili peradi na grilu ili pečenju dati će dimljeni, istančani okus.

Na starije, jače grančice može se nataknuti kebap, a može ih se upotrijebiti i kao četkicu za premazivanje pečenja.

Ružmarin je dobar u kolačima i krekerima te u foccacci i drugom kruhu. Mlade grančice mogu se koristiti za dodavanje okusa maslinovom ulju, mlijeku, vrhnju, sirupima i desertima, ili se može natopiti u ljetna pića kao npr. limunadu. Zamrznute grančice u posudi za led čine lijep ukras takvim pićima.

Kristalizirani cvijetovi ružmarina su jako lijepi kao dekoracija.

BITAN ZA provansalsko bilje (herbes de Provence).

DOBAR SA marelicama, zeljem, kremastim sirevima, patlidžanom, jajima, ribom, janjetinom, lećom, gljivama, lukom, narančama, repom, svinjetinom, krumpirom, peradi, zečetinom, rajčicama, teletinom, tikvicama

DOBRO SE KOMBINIRA S lovorom, vlascem, češnjakom, lavandom, ljupčacem, mentom, origanom, peršinom, kaduljom, ćubrom, majčinom dušicom.