Začinsko bilje

Mažuran

Mažuran

Mažuran
24,38 kn

Mažuran

O proizvodu

Šifra artikla: 5000323

Origanum majorana

Mažuran, koji često zamjenjuju za origano, potječe sa Cipra i Turske.

U doba antike smatrali su ga simbolom sreće, a danas se često uzgaja zbog svog aromatičnog mirisa i okusa. 

OKUS

Osnovni okus je topli, lagano oštar i gorkast, s notom kamfora. Ovome se dodaje i slatkasta, fina ljutina, čak i u umjerenoj klimi.

UPOTREBLJAVAJU SE listovi, cvjetovi.

KUPOVINA I ČUVANJE

Biljke mažurana mogu se kupiti u staklenicima ili bolje opremljenim supermarketima. Kako biste ih osušili, stabljike berite nakon što su se formirale glavice cvijeća i objesite ih na prozračno, suho mjesto. Sastružite listove i čuvajte ih u vakumiranoj posudi.

U supermarketima origano je dostupniji u sušenom obliku. Tako može trajati godinu i više dana.

UPOTREBA U KUHINJI

Obzirom da se okus mažurana kuhanjem gubi, treba ga dodavati na samom kraju kuhanja. Dobar je za salate, jela od jaja, umake od gljiva uz ribu i perad. Za razliku od origana, od mažurana se prave delikatnija punjenja.

Od svježeg mažurana se pravi odličan šerbet. Za salate upotrebljavajte listove i cvjetove, kao i uz mozzarellu i druge mlade sireve.

Česti je sastojak za mješavine Za’atar i bilja Provanse, a može se piti i kao čaj. 

Grančice mažurana ili origana stavljene na ugljen daju fini okus onome što se peče.

DOBAR je s inćunima, artičokama, grahom, kupusom, mrkvom, cvjetačom, jelima od sira, piletinom, kukuruzom, patkom, patlidžanom, jajima, ribom i školjkama, janjetinom, gljivama, lukom, svinjetinom, krumpirom, peradi, špinatom, bučom, slatkim papričicama, rajčicama, teletinom, srnetinom.

DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, lovorom, čilijem, kuminom, češnjakom, paprikom, peršinom, ružmarinom, kaduljom, rujom, majčinom dušicom.