Začinsko bilje

Majčina dušica

Majčina dušica

Majčina dušica
11,70 kn

Majčina dušica

O proizvodu

Šifra artikla: 5000318

Thymus species

Majčina dušica mali je zimzeleni grm s malim aromatičnim listićima, autohton na području Mediterana. Raste divlje na vrućim neplodnim obroncima te kao takav ima neusporedivo bolju aromu od onih koji rastu u manje toplijim predjelima ili onih uzgojenih.

Divlja majčina dušica osim što ima bolji okus, drvenija je od uzgojene. Postoje doslovno stotine vrsta majčine dušice i svaka ima nešto drugačiju aromu te nije rijetkost da se međusobno križaju.

Obična majčina dušica, također poznata kao vrtni timjan, uzgojena je vrsta mediteranske majčine dušice. Ima čvrsti uspravni grm sa sivkasto-zelenim listićima te bijelim ili svijetlo ljubičastim cvjetićima. Postoji nekoliko vrsta vrtnog timjana između kojih su i engleski sa širim listićima, i francuski sa užim.

OKUS

Cijela biljka ima topao, zemljasti i papreni miris kada se protrlja rukama. Okus je pikantan, s tonovima klinčića, mente, kamfora i vodice za usta.

UPOTREBLJAVAJU SE listići i stabljike te ponekad cvjetići za ukrašavanje.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Mnoge vrste majčine dušice mogu se kupiti direktno u rasadnicima, no provjerite miriše li kada je protrljate rukama. Svježu majčinu dušicu možete čuvati i do tjedan dana u hladnjaku, dok će sušena zadržati svoj okus više od šest mjeseci.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Majčina dušica važna je začinska biljka u zapadnoj i srednje-istočnoj kuhinji. Za razliku od mnogih začinskih biljaka majčina dušica dobro podnosi duga spora kuhanja te ukoliko je niste previše stavili, naglašava arome drugih začina.

U gulašima i raznim mesnim složencima dobro se kombinira s lukom, pivom i crnim vinom. U Francuskoj je postao nezamjenjiv sastojak u pirjanim jelima, u Španjolskoj također, dok se u Meksiku i latinskoj Americi često upotrebljava u kombinaciji sa čili papričicama.

Ima široku primjenu kod začinjanja pašteta, gustih povrtnih juha, umaka na bazi rajčica i crnog vina, marinada za svinjetinu i divljač.

U Engleskoj se često upotrebljava kod punjenja za meso i raznoraznih pita.

Sušena majčina dušica jedan je od najvažnijih začinskih biljaka u Creolskoj i Cajunskoj kuhinji kod pripreme gumbosa i jambalaya.

BITAN JE ZA većinu bouqets garnija.

DOBAR JE S kupusom, mrkvom, kukuruzom, patliđanom, janjetinom, porilukom, korjenastim povrćem, lukom, krumpirom, zečetinom, rajčicama, divljim gljivama.

DOBRO SE KOMBINIRA S pimentom, bosiljkom, lovorom, čili papričicama, klinčićem, češnjakom, lavandom, mažuranom, muškatnim orahom, origanom, paprikom, peršinom, ružmarinom, čubrom.