Začinsko bilje

Limunska trava

Limunska trava

Limunska trava
8,63 kn

Limunska trava

O proizvodu

Šifra artikla: 5000308

Cymbopogon citratus

Upadljiva, tropska trava s vlaknastim špičastim listovima, limunska trava ili vlaska brzo se formira u velike, guste grmove. Ukoliko je zimu provela unutra može cvijetati u umjerenoj klimi.

Gomoljasta baza daje nezamjenjiv aromatičan i limunasti miris kuhinji Jugoistočne Azije.

Iako ju je prije bilo teško pronaći izvan te regije, danas je posvuda dostupna zahvaljujući tajlandskoj, malezijskoj, vijetnamskoj i indonezijskoj hrani.

Uzgaja se u Australiji, Brazilu, Meksiku, Zapadnoj Africi te na Floridi i Kaliforniji.

OKUS

Okus limunske trave osvježavajuće je opor, čist i limunast s paprenim notama. Liofilizirana (sušena smrzavanjem) vlaska može dobro sačuvati svoju aromu, ali ukoliko je osušena na zraku vlaska gubi svoja eterična ulja; naribana korica limuna daje više okusa od sušene vlaske.

UPOTREBLJAVA SE donji bijeli i blijedo zeleni dio stabljike.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Svježa vlaska može se naći na Azijskim tržnicama ili u specijaliziranim trgovinama. Kupujte čvrste stabiljke; ne smiju biti naborane ili suhe.

Svježa vlaska može stajati 3-4 tjedna uhladnjaku umotana u plastiku. Zamrznuta može izdražati i do 6 mjeseci.

Liofilizirana vlaska jako je mirisna te može dugo stajati ukoliko spremljena u dobro zatvorenoj posudi.

Također je dostupna sušena vlaska i pire od vlaske, ali im nedostaje okus.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Ogulite 2 vanjska sloja i rastvorite stabljiku ukoliko ćete je upotrijebiti cijelu u složencu ili curryu; izvadite prije posluživanja. Ukoliko bi se vlaska trebala jesti kao sastojak juhe ili salate uklonite vrh, a ostatak narežite na fine kolutiće. Počnite od kraja i prestanite rezati kada stabiljka postane tvrda - veliki komadi su prevlaknasti za žvakanje.

Smljevena s drugim začinima i začinskim biljem, vlaska se stavlja u paste kako bi aromatizirala currye, složence i stir-fried jela.

Vlaska je osnovni sastojak u Nonya kuhinji u Singapuru i u južnom dijelu Malezijskog poluotoka. Koristi se u tajlandskom larpu, curryjima i juhama; vijetnamskim salatama i proljetnim roladama; u indonezijskom bumbusu (začinska mješavina) za piletinu i svinjetinu. Kuhari sa Šri Lanke je upotrebljavaju s kokosom.

Iako tamo raste, u Indiji se koristi samo za spravljanje čajeva. Ako uzgajate biljku gornji dijelovi listova su dobri za ugodan, osvježavajući čaj.

Vlaska ima svoje mjesto i u Zapadnoj kuhinji. Paše uz skoro svu ribu i morske plodove, pogotovo s rakovima i Jakobovim kapicama. Dodajte je temeljcu za poširanje ribe ili piletine. Kako biste aromatizirali vinaigrette, namačite nekoliko nasjeckanih stabljika u tome 24h.

Vlaska je dobra i s voćem, upotrijebite je ili samu, ili sa đumbirom, ili sjemenom komorača, kako biste aromatizirali sirup spravljen za poširanje breskvi ili kruški.

DOBRA JE S govedinom, piletinom, ribom i morskim plodovima, rezancima, svinjetinom, većinom povrća.

DOBRO SE KOMBINIRA S bosiljkom, čilijem, korijanderom, cimetom, klinčićima, kokosovim mlijekom, galangalom, češnjakom, đumbirom, kurkumom.