Začinsko bilje

Lavanda

Lavanda

Lavanda
13,03 kn

Lavanda

O proizvodu

Šifra artikla: 5000250

Lavandula species

Pogled na duboko ljubičasto-plava polja lavande koja svjetlucaju na vrućini dok putujete niz dolinu Rajne u Francuskoj, prvi su pravi nagovještaj da ste stigli na vrući jug.

Porijeklom iz mediteranske regije, lavanda je za vrijeme vladavine dinastije Tudor postala popularna vrtna biljka u Engleskoj. Danas se lavanda uzgaja diljem svijeta radi izgleda, uporabe u kuhinji te zbog svojih aromatičnih ulja.

OKUS

Lavanda ima prodornu, slatko-cvjetnu i pikantnu aromu s notama limuna i metvice. Okus odjekuje aromom s nijansama kamfora i dodirom gorčine u koji ostavlja u ustima.

Najjači miris imaju cvjetovi, ali se i lišće može upotrebljavati.

UPOTREBLJAVAJU SE svježi i sušeni cvjetovi, lišće.

KUPOVINA I ČUVANJE

Dobro opskrbljeni vrtni centri i staklenici imaju dobru zalihu raznih vrsta lavande od proljeća do jeseni.

Svježi cvjetovi i listovi lavande u plastičnoj vrećici u frižideru izdržati će i do tjedan dana, dok će sušena lavanda izdržati godinu dana i duže.

Kako biste osušili lavandu objesite male buketiće za stabljiku ili ih raširite po pladnju, kada je suha, otkinite cvjetove i stavite ih u hermetičnu posudu.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Lavanda je vrlo jaka pa se treba koristiti umjereno.

Nekoliko sušenih cvjetova lavande dodanih u teglicu šećera nakon tjedan dana dat će šećeru finu, slatku aromu. Umjesto toga, možete samljeti svježe cvjetove lavande sa šećerom - ovo daje jači okus jer mljevenje lomi pupoljke, a šećer upija aromatična ulja. Šećer upotrijebite za pečenje ili za deserte.

Isjeckani svježi cvjetovi mogu se dodati tijestu za torte, slatkom tijestu ili tijestu za kolače prije pečenja. Za ukras pospite latice po torti. Dodajte latice konzervantima pred kraj kuhanja, ili voćnim kompotima za slatkasto pikantnu notu.

Natopite cvjetove u vrhnje, mlijeko, sirupe, ili vina kako biste dodali okus šerbetima i drugim desertima. Sladoled od lavande jako je ukusno neobičan, a pokušajte dodati lavandu sladoledu od čokolade ili pudingu. Lavanda je dobra i u ukusnim mirisnim jelima.

Nasjeckano lišće dodajte salati ili je pospite cvjetovima. Umješajte sjeckane cvjetove u kuhanu rižu. Upotrijebite sjeckane cvjetove za dodavanje okusa janjećem butu, pečenoj zečetini ili složencu od zečetine, piletini ili fazanu.

Dodajte lavandu marinadama ili premazima.

Od lavande se također može napraviti i odličan ocat.

Po Mediteranu se lavanda koristi u biljnim mješavinama. U Francuskoj Provansi mješa se s timijanom, čubrom i ružmarinom; u Maroku, u nekim varijacijama ras el hanouta.

DOBRA JE sa kupinama, borovnicama, trešnjama, dudom, šljivama, rabarbarom, jagodama i piletinom, janjetinom, fazanom, zečetinom

DOBRO SE KOMBINIRA s mažuranom, origanom, peršinom, ružmarinom, čubrom, timijanom.