Začinsko bilje

Kadulja

Kadulja

Kadulja
8,57 kn

Kadulja

O proizvodu

Šifra artikla: 5000210

Salvia species

Kadulja je autohtona za sjeverni Mediteran te su pretežno jednogodišnje biljke koje uspjevaju na u toplim i suhim područjima.

Velika raznolikost njezinih baršunastih listova prekrasne teksture koji mogu biti sivkasto-zeleni, ili zeleni prožeti srebrnim ili zlatnim odsjajem čini je atraktivnom vrtnom biljkom i neizostavan dodatak u svakoj kuhinji.

Postoje mnoge vrste kadulje, neke imaju široke, dok druge imaju usko lišće. Uskolisne kadulje imaju prekrasne ljubičaste i plave cvjetove, dok one širokog lista rijetko cvjetaju. Mlado zeleno lišće manje je pikantno i prijatnijeg okusa od starijih, sivkastih listova.

OKUS

Kadulja može biti blaga i mošusna ili snažno kamforna s oporim notama i toplom pikantnošću. Sušena kadulja potentnija je od svježe.

UPOTREBLJAVA SE svježe ili sušeno lišće, a cvjetovi mogu poslužiti kao prekrasna dekoracija.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Kadulja je najbolja ako se upotrebljava svježa. Ako je kupite svježu umotajte je u papirnati ručnik i čuvajte u hladnjaku ne više od tjedan dana. Suha će kadulja, spremljena u dobro zatvorenu posudu svoja svojstva zadržati i do godine dana.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Kadulja pomaže pri probavi masne hrane pa se tradicionalno s njima kombinira.

U Velikoj Britaniji kadulja se spominje uz svinjetinu, gusku i patku, a pokazala se dobra kao nadjev za spomenuto meso. U SAD-u kadulja se uz luk često koristi za punjenje purica na američki dan zahvalnosti.

Kadulja je odličan začin za svinjske kobasice, a Njemci je poslužuju uz jegulju.

Talijani je koriste u njihovom klasičnom jelu saltimbocca alla romana, prže je u ulju, stavljaju na focacce i u palentu. Od nje rade suptilne i jednostavne umake za tjesteninu tako da par listića polako zagriju na maslacu.

Kadulja nije blaga začinska biljka pa je upotrebljavajte s oprezom kako nebi preuzela jelo.

DOBRA JE s jabukama, grahoricama, sirom, lukom, rajčicama.

DOBRO SE KOMBINIRA s lovorom, kimom, celerom, suhim đumbirom, ljupčacem, mažuranom, paprikom, peršinom, čubrom, majčinom dušicom.