Začinsko bilje

Čubar

Čubar

Čubar
7,85 kn

Čubar

O proizvodu

Šifra artikla: 5000176

Satureja species

Vrlo aromatičan, ćubar je bio jedan od najjačih aroma prije nego što su začini stigli u Europu.

Ljetni ćubar (S. Hortensis) potječe s istočnog Mediterana i Kavkaza; zimski ćubar (S. Montana) iz sj. Europe, Turske, i Sj. Afrike. Obje sorte su odnesene u sj. Europu preko Rimljana, a u Sj. Ameriku preko prvih doseljenika.

OKUS

Ćubar je nagrizajuće paprenast. Ljetni ćubar ima fin, travast miris i okus - ugodno pikanatan, pomalo smolast i podsjeća na majčinu dušicu, mentu i mažuran.

Zimski ćubar ima jaču i prodorniju aromu i okus, s notama kadulje i borovine.

UPOTREBLJAVAJU SE listovi i grančice, cvjetovi za ukrase i salate.

KUPOVINA I ČUVANJE

Ćubar je dostupan u staklenicima. U platsičnoj vrećici, u hladnjaku, ljetni ćubar može stajati 5-6 dana, a zimski i do 10 dana.

Ćubar će sačuvati većinu okusa ukoliko ga se zamrzne, isjecka ili čuva grančice. Kako biste osušili ljetni ćubar objesite grančice na prozračnom mračnom mjestu te ih čuvajte u dobro zatvorenoj posudi i do godinu dana.

UPOTREBA U KULINARSTVU

S obzirom na svoju oporost, i ljetni i zimski ćubar su dobri začini za jela od mesa i povrća koja se dugo kuhaju te za punjenja.

Ćubar se konstantno povezuje s grahom, kao što njegov njemački naziv Bohnenkraut (biljka grah) pokazuje. Ljetni je ćubar najbolji sa mahunama i bobom, a oba se mogu korisiti s bijelim grahom i ostalim mahunarkama. Ćubar je također dobar sa zeljem, korjenastim povrćem, lukom te ublažava njihov jak miris koji nastaje prilikom kuhanja.

Ljetni ćubar se najčešće dodaje u bouquet garni za jela od janjetine, svinjetine i divljači. Dobar je s masnom ribom kao što su npr. jegulja i skuša.

Sitno nasjeckanog se može dodati u salate; posebno je dobar s krumpir-salatom, grah-salatom i salatom od leće.

Zimski ćubar (zvan poivre d'ane ili pebre d'ai (magareći papar) u Provansi, Francuska) se više koristi oko Mediterana. Sjeckani listovi i cvjetovi dodaju se juhama, ribljim složencima, pizzama, jelima od janjetine i zečetine. Također se upotrebljava za premazivanje Banona, Provansalskog sira od kozjeg ili ovčjeg mlijeka.

DOBAR s grahom, repom, kupusom, sirom, jajima, ribom, mahunarkama, krumpirom, zečetinom, slatkim paprikama, rajčicama.

DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, lovorom, kimom, češnjakom, lavandom, mažuranom, mentom, origanom, peršinom, ružmarinom, majčinom dušicom.