
Vrganji - prah
Vrganji - prah
Vrganji - prah
O proizvodu

Boletus edulis
Vrganji su jestive i jako cijenjene gljive u Europskim kuhinjama, pogotovo talijanskoj. Često se mogu naći i na jelovnicima vegeterijanaca jer su bogati proteinima, mineralima i vitaminima.
Rastu u šumama od ljeta do jeseni, smeđe su boje, a nijanse ovise o staništu i starosti gljive.
OKUS
Mnogi vole vrganje zbog njihove orašaste arome, a često su opisani i kao blago mesnati s kremastom teksturom.
UPOTREBLJAVAJU SE cijeli, rezani ili mljeveni u prah.
KUPOVINA I ČUVANJE
Vrganji se često mogu pronaći svježi na tržnicama ili u dućanima.
Pogodni su sušenju jer im se time okus dodatno pojačava. Mogu se osvježiti kuhajući u vrućoj vodi 20ak minuta, a ukoliko volite okus, ali ne i teksturu, mogu se koristiti i u prahu kao dodatak juhama, tjesteninama i umacima.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Vrganji se najviše upotrebljavaju u talijanskoj i francuskoj kuhinji.
Koriste se u raznim tjesteninama u komadićima, a mogu se dodati u umake i rižota jer ih zgušnjavaju i pojačavaju okuse.
Dobro idu uz piletinu i odreske te se koriste za začinjavanje mesa i ribe.
Cijeli klobuk se može pripremiti isto kao i komad mesa te se takav može jesti kao prilog.
Odličan su dodatak pizzi i kao dodatak bruschettima.
DOBRI ZA tjesteninu, umake, juhe, jaja, lazanje, meso.