Začini

Šampinjoni - prah

Šampinjoni - prah

Šampinjoni - prah
20,99 kn

Šampinjoni - prah

O proizvodu

Šifra artikla: 5000446

Agaricus bisporus

Šampinjoni su jestive gljive, pretežito uzgojene na području Europe i sjeverne Amerike. 

Jedni su od najpoznatijih gljiva u svijetu te se uzgajaju u preko 70 zemalja, a boja im varira od bijele do smeđe, ovisno o starosti. 

OKUS

Okus varira po rastu tj. boji šampinjona, gdje su svijetliji (mlađi) puno slabije arome nego smeđi (stariji, zreli) šampinjoni. Poznati su zbog svoje guste teksture, nalik mesu, i jakom okusu kojeg često opisuju kao zemljani dok su svježi i mesnati nakon što su kuhani. 

UPOTREBLJAVA SE svježi cijeli ili narezani, ili mljeveni u prah.

KUPOVINA I ČUVANJE

Šampinjoni se mogu pronaći u supermarketima i na tržnicama tokom cijele godine, a u hladnjaku se svježi mogu čuvati oko tjedan dana zamotani u papirnatu vrećicu.

Poput ostalih gljiva, šampinjoni se ne peru u vodi kako bi se očistili, nego se brišu vlažnom krpom ili kuhinjskim papirom da bi se zadržali okusi i svježina. 

UPOTREBA U KULINARSTVU

Često se upotrebljavaju kao zamjena za meso zbog velike nutritivne vrijednosti pa ih možete koristiti u burgerima umjesto pljeskavice ili kao prilog uz jelo.

Odličan su dodatak brojnim tjesteninama, rižotima, umacima i nadjevima kojima dodaju potrebnu gustoću i finu aromu, posebno u gustim krem juhama. 

Svježe ih je odlično dodati u salate ili kao dodatak na pizzu. 

DOBRI ZA tjesteninu, umake, juhe, piletinu, jaja, lazanje, meso.

DOBRO SE KOMBINIRAJU S vlascem, peršinom, česnjakom, bosiljkom, lukom, limunovim sokom.