
Šafranika - latice
Šafranika - latice
Šafranika - latice
O proizvodu

Carthamus tinctorius
Šafranika je prastara biljka nalik na čičak, tradicionalno uzgajana na malim parcelama za lokalnu potrošnju, bilo kao lijek, boja, bojilo za hranu ili začin.
Danas se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, najviše kao uljana kultura. Nepošteni trgovci ponekad turistima podvaljuju šafraniku kao mnogo skuplji šafran te je doista u nekim zemljama poznat kao bastard (nalik na) ili lažni šafran.
OKUS
Šafranika ima slabu aromu, ali miriše travasto i pomalo kožnato; okus je gorak i lagano opor. Iako sadrži bojila carthamin i saflor žutu, nedostaju joj esencijalna ulja koja daju aromu.
UPOTREBLJAVAJU se suhi cvjetovi.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Šafranika je dostupna u nekim trgovinama začina, a u zemljama gdje se koristi može se kupiti u trgovinama. Prodaje se u obliku suhih latica ili zbijenih glavica cvjetova.
U Turskoj, gdje se svakodnevno koristi može se prodavati kao Turski šafran.
Čuvati u zatvorenoj posudi, a okus izblijedi nakon 8-10 mjeseci.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Šafranika može obojati rižu, složence i juhe u svijetlo zlatnu, iako ne daje dubinu boje ili složeni okus kao šafran. Na ovaj način najčešće se koristi u Indiji te u Arapskom svijetu.
Latice se mogu dodati direktno u jelo ili staviti u toplu vodu kako bi dobili obojanu tekućinu.
Portugalski kuhari koriste šafraniku u začinskim pastama za riblje složence te u umacima od octa koja idu uz jela od ribe.
U Turskoj se koristi u kuhanju, ali se češće koristi kao ukras za jela od mesa i povrća.
Ulje Šafranike bogato je mono-nezasićenim masnim kiselinama koje su korisne u prevenciji srčanih bolesti.
DOBRA JE s ribom, rižom, korjenastim povrćem.
DOBRO SE KOMBINIRA sa čilijem, korijanderom, kuminom, češnjakom, paprikom, peršinom.