Začini

Šafran Coupe mljeveni 0.25 g

Šafran Coupe mljeveni 0.25 g

Šafran Coupe mljeveni 0.25 g
55,45 kn

Šafran Coupe mljeveni 0.25 g

O proizvodu

Šifra artikla: 5000583

Crocus sativus

Šafran je livadna biljka iz porodice perunika. Začin kakav poznajemo dobiva od prašnika (stigme) cvijeta kojih svaki cvijet ima samo tri. Potječe s Mediterana i zapadne Azije, a prastare civilizacije tih regija upotrebljavale su ga kao boju te aromu za jela i vino.

Glavni proizvođač je Iran pa tek daleko iza njega Španjolska, Grčka i Italija.

Šafran je najskuplji začin na zemlji, zato što njegova proizvodnja ovisi o intenzivnom fizičkom radu. Potrebno je oko 80.000 cvjetova kako bi se proizvelo samo 500 g začina.

OKUS

Miris šafrana je nezamjenjiv; bogat, opor, mošusni, cvjetni, medenast i jak. Okus je delikantan, ali probojan, topli, zemljani, mošusni, gorak i dugotrajan.

Aromatična svojstva ovise o mjestu s kojeg dolazi.

UPOTREBLJAVAJU SE prašnici - stigme.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Kupujte sušene prašnike (poznate kao vlakna ili niti); mljeveni šafran se lako krivotvori odnosno miješa s drugim začinima kako bi se dobilo na težini. Niti mogu zadržti okus 2-3 godine ukoliko ih čuvate u dobro zatvorenoj posudi na tamnom mjestu.

Šafran kupujte samo od provjerenih izvora; u turističkim mjestima po cijelom svijetu pod šafran se prodaju kurkuma, latice bileča, šafranika, a niti jedno nema šafranovu prodiruću aromu stoga prije kupovine pomirišite.

Ukoliko često koristite šafran kupite ga u većim količinama od trgovca začinima.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Šafran je dugo bio poznat kao boja, bilo za halje budističkih redovnika ili za paellu i rižoto.

Kod mnogih jela šafran se dodaje u tekućinu. Ako se doda na početku kuhanja pustit će više boje; dodan u kasnijem stadiju kuhanja dat će jaču aromu. Izbjegavajte prekomjerno dodavanje jer hrani može dati gorak, ljekovit okus.

Ako se u jelo ne dodaje tekućina, onda možete umiješati samljevena vlakna. Ako nisu suha, prije mljevenja ih prepržite na suho.

Neke kulture šafranom aromatiziraju specifična jela, najčešće jela koja se povezuju s proslavama ili festivalima. Šafran daje specifičan okus mnogim mediteranskim juhama od ribe i složencima od kojih su najpoznatiji Provencal bouillabaisse i Catalan zarzuela (obje su bogate juhe od ribe i plodova mora).

Poboljšava kakvoću jednostavnim složencima od školjaka i krumpira ili ribe pečene u bijelom vinu. Riža od šafrana izvrsna je bilo kao Valencianska paella, rižoto alla Milanese, Iranski polo, Moghul biryani, ili jednostavan povrtni pilav.

U Švedskoj se od šafrana rade peciva i kolači za festival svijetla, 13.12., na dan Sv. Lucije.

Tradicionalni kornvalski kolačići od šafrana sve su samo ne nestali, ali nije ih teško napraviti i finog su, bogatog okusa. Također se isplati probati sladoled od šafrana, bilo u europskom stilu, blisko-istočni s mastikom, ili indijski kulfi.

DOBAR JE sa šparogama, mrkvom, piletinom, jajima, ribom i morskim plodovima, porilukom, gljivama, fazanom, zečetinom, špinatom, tikvicama, rižom

DOBRO SE KOMBINIRAanisom, kardamomom, komoračem, đumbirom, mastikom, muškatnim oraščićem, crvenom paprikom, paprom, pupoljcima ruže, ružinom vodicom.

KVALITETA

Stigme šafrana najbolje kvalitete su tamno crvene, tanke i zovu se COUPE kada govorimo o španjolskom, odnosno SARGOL ako govorimo o iranskom.

Malo dulje stigme s malim udjelom žutih završetaka spadaju u kategoriju koja se označava MANCHA ako se radi o španjolskom šafranu, a POSHAL ili KAYAM ako govorimo o iranskom.

Šafran slabije kvalitete vuče na smeđu boju, prašnika raznih veličina.

Dobra kvaliteta šafrana u vrlo malim koilčinama također se proizvodi u Grčkoj i Italiji.

Zanimljivo je napomenuti da je Iran najveći svjetski proizvođač šafrana s ukupnim udjelom preko 90%. S druge strane Španjolci su najveći svjetski potrošači šafrana te je na tržištu vrlo rijetko i teško naći pravi španjolski šafran jer udio njihove proizvodnje iznosi jedva 4% (ako) i to većinom proizvedenog u obiteljskim gospodarstvima od čega skoro sve bude potrošeno u Španjolskoj.