Začini

Ruža - latice

Ruža - latice

Ruža - latice
10,14 kn

Proizvod trenutno nije dostupan.

Obavijesti me o dostupnosti

Ruža - latice

O proizvodu

Šifra artikla: 5000895

Rosa rubiginosa

Pupoljci i cvjetovi ruže kroz povijest su se često koristili u raznim receptima zbog predivnog mirisa i dekoracije, najčešće u Indiji i zemljama Bliskog Istoka. Svaka vrsta ruže je jestiva, a aroma ovisi o boji.

Danas se često nalaze kao dodaci desertima ili koktelima te kao sastojak čajnih mješavina.

OKUS

Slatkog okusa i mirisa, koji podsjećaju na zelene jabuke i jagode. 

UPOTREBLJAVA SE kao latice i pupoljci.

KUPOVINA I ČUVANJE

Kod korištenja tek ubranih ruža, bitno ih je koristiti unutar 2 sata od ubiranja te maknuti bijeli dio na dnu latice jer on daje gorak okus. Za dulje čuvanje svježe ružine pupoljke stavite u frižider, a osušene u staklenu posudu izvan dohvata sunca.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Ruža je učestao začin u indijskoj i arapskoj kuhinji te se može naći kao sastojak afričke mješavine začina ras el hanout, gdje se koristi u kombinaciji s kuminom, korijanderom, cimetom, kurkumom i sl. Često se koristi i kao sastojak za pripremu peradi, teletine i ostalog mesa te kao dodatak sokovima, limunadi i koktelima.

U zemljama Bliskog Istoka često od nje rade pekmeze, a u Turskoj je neizostavan sastojak za Rahat Lokum. Čaj od ruže, sirup i ružina vodica odlični su način za dodavanje njene slatke arome u kolače i slatka jela, pogotovo kada je u kombinaciji s voćem. 

DOBRA JE s medom, suhim nektarinama, šafranom, jagodom i malinom. U kombinaciji s ljutim začinima odlična je za perad i teletinu.