
Rajčica - prah
Rajčica - prah
Rajčica - prah
O proizvodu

Solanum Lycopersicum
Rajčica je jednogodišnja povrtna biljka, bliži srodnik krumpiru. Naziva se još pomidor, paradajz, paradižnik, zlatna jabuka, tomat, jabučica. Rajčica se tradicionalno svrstava u povrće, no iz perspektive botaničara smatra se voćem.
Rajčica potječe iz Južne Amerike, a u Europi postaje poznata sredinom 16. st.
Ljekovito djelovanje rajčice nalazi se prije svega u plodovima koji su bogati vitaminom C, karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. Sok od rajčice snižava krvni tlak.
OKUS
Rajčica je mješavine kiselog i slatkog okusa, a to ovisi o porijeklu i uvjetima rasta poput kolicine sunca, kiše, temperature i vrste tla.
UPOTREBLJAVA SE svježa rezana, sušena ili u prahu.
KUPOVINA I ČUVANJE
Svježe rajčice je najbolje čuvati na sobnoj temperaturi jer predugim držanjem u frižideru mogu izgubiti okus, dok se sušene i u prahu trebaju držati na zatvorenom suhom mjestu.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Rajčice su odlične za umake, poput pesto rosso ili bolognese, ili kao nadjev za pizzu i bruscette, a od njih se može napraviti i juha.
Grilane na roštilju ili tavi su izvrstan izbor kao prilog uz meso.
Savršene su za osvježavajuće ljetne salate u kombinaciji s mozzarelom ili svježim povrćem.
U prahu, mogu poslužiti za bojanje hrane i dekoraciju jela.
DOBRA za jela od riže, tjestenine, juhe, umake, za bojanje hrane.
DOBRE U KOMBINACIJI s bosiljkom, origanom, lukom, sirom, vlascem, čilijem, paprom.